Kupanın Rengi Kahvenin Tadını Etkiliyor!

Kırmızı, mavi, saydam, beyaz, kahverengi… Renkler algımızın şekillenmesinde düşündüğümüzden daha etkili olabilir! Öyle ki Melbourn’daki Monash Üniversitesi’nden Psikolog George Van Doorn’un 2014’te yaptığı araştırmaya göre kahve içtiğimiz kupa tat alma duyumuzu doğrudan etkiliyor.

Doorn’a göre araştırmanın arka planındaki düşünce tamamen şans eseri ortaya çıktı. Bir barmenin beyaz seramik kupada içilen kahvenin tadının cam bardakta içilen kahveden daha yoğun olduğunu ileri sürmesi üzerine, Doorn durur mu yapıştırmış araştırmayı!

Şimdi o kupayı yavaşça masaya bırak…

kupalFlavour dergisinde yayımlanan araştırmaya göre 18 kişilik bir gruba mavi, beyaz ve cam olmak üzere 3 farklı kupayla kahve verildi. Katılımcılardan bu kahveleri tatlılık, sertlik, yoğunluk ve kalitelerine göre değerlendirmeleri istendi. Her kupada aynı kahve vardı fakat katılımcılara bu söylenmedi. Çünkü amaç, kupanın rengine göre kahvenin tadının değişip değişmediğini test etmekti.

Analizlere göre kupanın rengi yoğunluk ve tatlılığa etki ediyordu. Katılımcıların beyanına göre beyaz renkteki kupadan içilen kahvenin tadı cam kupada içilen kahveye göre daha yoğundu. Doorn’la tartışan barmenin kulakları çınlasın…

Daha sonra aynı araştırma 36 kişiyle yeniden yapıldı. Bu sefer bardakların şekilleri de aynıydı. Fakat sonuç değişmedi: tat üzerinde etkisi olan yine kupanın rengiydi.

Araştırmanın sonucuna dayanarak söyleyebiliriz ki: kafe sahipleri ve barmenler kupaların rengine en az kupa üreticileri kadar dikkat etmeli.  Algı, gerçekten çok daha gerçek çünkü!

Kaynak

Yorum Yap