[n]Beyin Dergi’nin 4. Sayısı Yayında!

Dosya konusu “yaz” olan Temmuz-Ağustos sayımız nihayet yayında. Dergimizde “yaz”ı hem yazmak hem de yaz mevsimi üzerinden çift yönlü olarak ele aldık. Bilim insanı biyografisi, söyleşi, haberler, kitap-film seçkisi, bulmaca, kitap ve film eleştirileri gibi her sayımızda mutlaka bulunan yazıların yanı sıra pek çok konuya değindiğimiz dergimizi okumak için tıklayın.

*Dergiye her zamanki gibi editörün köşesiyle başlıyoruz. Buse Kaynarkaya bu sayıda çocukluğuna özlemle “Yaz Anıları”nı yazdı.

*Biyografi olarak bu sefer matematiğin Nobeli olarak bilinen Fields Madalyasını alan ilk kadın ve ilk İranlı olan Meryem Mirzakhani’yi inceledik.

*Buse Kaynarkaya, İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin direktörü Levent Çalıkoğlu ile yaptığı söyleşide “Yaşayan ve Yaşatan Mekânlar” olarak müzeler üzerinden İstanbul Modern’i konuştu.

*Bugünlerde İstanbul’dan Paris’e pedallamakta olan [n]Pedal ekibinden Dinçer Özoran, “Eğitimde Problemler ve Ters Yüz Sınıf” adlı yazısında, eğitime farklı bir bakış açısı getiren flipped classroom kavramını ele alan yazı dizisinin ilkiyle karşınızda.

*Yaşadığımız çağın en önemli sorunların birisi olan küresel ısınmayı, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Antropoloji bölümü Araştırma Görevlisi Sibel Önal, “%100 El Yapımı: Küresel Isınma” adlı yazısında anlattı.

*Psikolog İrem Özcan, “Kitaplarda Gezgin Olmak” adlı yazısında, okumanın kişinin hem beynine hem de kişisel gelişimine olan etkilerini ele aldı.

*[n]teresan Şeyler ekibinin katkısıyla bilim dünyasındaki gelişmeleri aktardığımız haberlerden sonra dosyaya sıra geliyor:

*Dosyayı Prof. Dr. Sinan Canan’ın “Yazan Beyin” adlı yazısıyla açarak beynimizde yazarken neler olduğuna ışık tutuyoruz.

*Dergideki keyifli yazılardan biri olan “Yaz Mevsiminin Üzerimizdeki Etkileri” Psikolog Gülin Kahya tarafından kaleme alındı. Bu yazıda hormonlar, aşk, eğlence, renkler- yaza dair her şey var!

*Doç. Dr. Barış Bulunmaz, “Beyazperdenin Büyülü Dünyasında Esen Bir Rüzgâr” adlı yazısında yazlık açık hava sinemalarını sosyalleşme ve kültürel işlevi üzerinden ele aldı.

*Bir önceki sayımızda maker hareketini anlatan yazısıyla hatırlayacağınız Bager Akbay’ın projesi şiir yazan robot Deniz Yılmaz’ı Buse Kaynarkaya “Yurdumun Robot Şairi: Deniz Yılmaz” adlı yazısında detaylıca anlattı.

*Araş. Gör. Tuğçe Daşöz’ün “Yazının İcadı Bilimi Nasıl Etkiledi?” adlı yazısıyla dosyaya yazının tarihiyle nokta koyuyoruz.

*****

*Tamer Ertangil, “Postmodernist Kafa Karışıklığı: Bilimin Temelsiz ve Alternatif Sunmayan Eleştirisi” adlı yazısıyla bu sayıda da konuğumuz.

*Tuğba Becer, “Sarıl Her Fırsatta O İnsana” adlı yazısında yakın ilişkiler kurmamızı sağlayan faktörleri ele aldı.

*Psikolog Ceylan Nur Akgün, bu sayıda sosyal fobiye değinerek sosyal fobinin ne olduğu ve ne olmadığını anlattı.

*Prof. Dr. Sinan Canan, görsel ilüzyonları anlattığı “Gözümüz Neden Yanılır?” adlı yazısında sosyal medyada popüler olmuş bazı örnekleri inceledi.

*Eren Özgül,  20. yüzyılın ilk yarısında, savaşa karşı bir araya gelen sanatçı, edebiyatçı ve düşünürlerin oluşturduğu dada akımını “Bir Özgürlük Alanı Olarak Dada” adlı yazısında detaylandırdı.

*Süper kahramanları kısa tarihini İsmail Dalgıç, “Her Şey Superman İle Başladı” adlı yazısında ele aldı.

*Ankara C.R.O.P. Coffe Shop’tan Şevki Yöntem, “Tüketildiğinde Yok Olan Sanat: Latte Art” adlı kahve kokulu yazısında bu sanatın nasıl yapıldığını anlattı.

*Philip Dick’in Ubik adlı romanını  Sıla Küçükosmanoğlu, “Ne İçindeyim Ubik’in” adlı yazısında, Sokrates’in düalizmi üzerinden inceledi.

*[n]teresan şeyler bu sayıda da 5 kitabı okurlarımız için derledi.

*Film seçkisi bölümümüzde bu sefer 5 güzel steampunk film bulunuyor.

*Hasan Yurtoğlu’nun hazırladığı bulmacayla dergimiz son buluyor.

İyi okumalar!

Yorum Yap