Okumak Beyne İyi Geliyor

[sc_embed_player fileurl=”http://nbeyin.com.tr/wp-content/uploads/2016/01/okumak-beyne-iyi-geliyor.mp3″ volume=90] Bu yazıyı dinleyebilirsiniz.

Okurken sol temporal lobda hareket artışı görülüyor. 21 kişiyle sınırlı kalan araştırmada kontrol grubu dahi olmamasına rağmen okumanın etkisinin okuma eyleminden beş gün sonra bile görülebildiği tespit edildi.

Amerikalı Sinirbilim uzmanları kurgusal bir hikayeye dalmanın kişinin beyin fonksiyonlarını beş güne kadar değiştirebildiğini ortaya koydu.PompeiiHarris.jpg

Emory Üniversitesi’ndeki araştırmacılar katılımcılardan Robert Harris’in Pompei isimli kitabını okumasını istediler. Kitap, milattan sonra 79 yılında geçiyor ve Vezüv Yanardağı’nın patlaması sırasında sevdiği kadını kurtarmaya çalışan bir adamın hikayesini konu ediniyor.

Sol temporal lobda hareket artışı

Katılımcıların beyinlerinde oluşan hareketlenmeler araştırmadan beş gün önce kaydedildi ve katılımcılar kitabı bölümler halinde dokuz gün boyunca okudular. fMRI taraması tekniğiyle her günün sonunda katılımcıların beyinlerinin sol temporal loblarındaki hareketin arttığı görüldü. Buna ek olarak katılımcıların duygusal işlevlerinde de bazı değişikler görüldü.

Okumanın etkileri beş gün sürüyor

21 kişiyle sınırlı kalan araştırmada kontrol grubu dahi olmamasına rağmen okumanın etkisinin okuma eyleminden beş gün sonra bile görülebildiği tespit edildi. Araştırmacılardan Gregory Berns konuya ilişkin “Fiziksel his ve hareket sistemlerinde gözlemlediğimiz nörolojik değişiklikler, roman okumanın, sizi, bir anlamda başkarakterin bedenine aktarabileceğini gösterdi. İyi hikâyelerin okuyucuları mecazi anlamda bir başkasının yerine koyabildiğini zaten biliyorduk. Şimdiyse bunun yanında biyolojik değişikliklerin de gerçekleştiğini söyleyebiliriz” dedi.

Yorum Yap