2017 Yılında Yapay Zekânın Yaptığı 5 Büyük Hata

Yapay zekâ, her gecen yıl hayatımıza daha fazla girmeye başlıyor. Gartner şirketinin 2017 yılı Ekim ayında yayınladığı rapora göre, 2020 yılına kadar yapay zekâ 1.8 milyon is kaybına neden olacak. Fakat ayni rapor, 2.3 milyon yeni is olanağının da gelişeceğini böylece yapay zekâ yüzünden kazanılan islerin kaybedilenlerden fazla olacağını ve yeni is alanları açılacağını söylüyor.

Yapay zekânın, ticari kullanıcılar ve tüketiciler için potansiyel ahlak sorunları oluşturabileceği iddiaları bir taraftan Bill Gates, Stephan Hawking gibi girişimciler, bilimadamlari tarafından artan bir tonda dile getirilmeye başlandı. Öte yandan yapay zekâ araştırmaları dünyanın dört bir tarafında artan hızlarda devam ediyor. Çin Halk Cumhuriyeti hükümeti, 2018’in ilk günlerinde sadece yapay zekâ geliştirilecek bir teknoparka yatırım yapacağını duyurdu.

Yapay zekâ hayatımıza yeni girmedi, fakat ilk defa son kullanıcı ile bu kadar çok içli dişli oldu. İnternet kullanan herkes, yapay zekânın ne olduğunu bilmese bile, onun son ürünlerini Google, Facebook hizmetleri üzerinden sıkça kullanıyor. Bu yakın etkileşim sonucunda, yapay zekânın büyüme sancıları da son kullanıcılar tarafından çok rahat görülebiliyor. 2017 yılında yapay zekânın yaptığı bu hatalardan en büyük 5 tanesi:

Google çeviri Turkce-Ingilizce çeviride cinsiyetçi bir dil kullandı

Türkçe, Avrupa dil ailesinin aksine cinsiyet anlamında tarafsız bir dildir. Türkçede kullanılan “o” zamirinin yerine İngilizcede erkekler için “he”, kadınlar içinse “she” kullanılır. Bu durumla tam olarak nasıl basa çıkacağını bilemeyen Google Translate, “o” zamirini nasıl çevireceğini tahmin etmek için cinsiyete dayalı algoritmalar kullandı. Bunun sonucunda çeviri servisinin,  Türkçeden İngilizceye yaptığı çevirilerde bazı mesleklere ve kavramlara göre cinsiyetçi çeviriler yaptığı görüldü.

Facebook’un Chat bot’u kendi dilini geliştirdi

Yapay zekâ alanında çalışmalar yapan Facebook şirketi Alice ve Bob adında yapay zekâ temelli 2 Chat bot geliştirdi ve bunların birbirleri ile olan konuşmalarını izledi. Facebook araştırmacıları, Alice ve Bob’un kendi gizli dillerini geliştirdiklerini ve birbirleriyle görüşmeler yaptıklarını öğrendi. Sohbet içeriği zararsız görünüyor olsa da, sosyal medya devi bunun kendi aralarında bir kısaltma biçimi olduğunu belirtti. Görüşmelerinin ardından Alice ve Bob kapatıldı.

Sürücüsüz araç trafiğe çıktığı ilk gün kaza yaptı

Sürücüsüz araçlar, yapay zekânın 2017 yılında en merak edilen oyun alanlarından biri oldu. Kasım ayında ilk defa trafiğe çıkartılan yapay zekâ destekli sürücüsüz araç, trafiğe çıkmasının ardından 2 saat geçmeden düşük hızda seyreden bir kamyonla çarpıştı. Kazada yaralanan olmazken, olayın kamyonun sürücüsünün hatası sonucu yaşandığı vurgulandı. Polis daha sonra kamyon şoförüne ceza kesti

Face ID, 3 boyutlu maske ile kandırıldı

Phone X’in piyasaya sürülmesinden bir hafta sonra, bilgisayar korsanları, 3D bir maske kullanarak Face ID’yi insan olduklarına ikna ettiler ve telefonun kilidinin açılmasını sağladılar.

Ev sahibi evde yokken parti yapan AI ortaya çıktı

Almanya’da komşuların yüksek ses ihbarından sonra bir eve sabaha karşı baskın yapan polis evde kimsenin olmadığını ama müzik sisteminin kendi kendine devreye girdiğini gördü. Yapılan araştırma sonucunda Amazon’un müzik servisi olan Amazon Echo’nun ev sahibi evde yokken rasgele müzikler çaldığı görüldü.

 

Yorum Yap