Ağlama, Çikolata Da Yeme!

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Kimi insan mutsuzken yemek yemeyi kesebilir, kimisiyse aşırı ve kontrolsüzce yemek yiyebilir. Aşırı yemek yiyen kişiler özellikle unlu, şekerli ve glisemik indeksi yüksek karbonhidratlardan oluşan atıştırmalıkları her an ellerinin altında bulundurmak isterler. Kısacası, abur cubura yönelirler.

Çikolatanın morali düzelteceğine inanırız. Evet, tatlı yemek aniden kan şekerinin yükselmesine sebep olur. Ancak bu, sanılanın aksine, kalıcı değil kısa süreli bir mutluluk verir. Kan şekeri hızlıca düşeceğinden günün geri kalanında daha da mutsuz oluruz.

Mutsuzken hiçbir şey yapmak istemeyiz. Bunu önleyip kendimize enerji vermek için başvurduğumuz çay ve kahve gibi kafeinli içecekler bizi daha gergin yapacağı gibi uyku düzenimizi de bozarak rahatsızlık verir.

Peki, neden abur cubura yöneliriz?

  • Mutsuzken genellikle önümüzde ne varsa yeme eğiliminde oluruz. Yapılan araştırmalar mutsuzken yediğimiz yiyeceklerden daha farklı bir tat aldığımızı ve ne kadar yağlı yediğimizi fark edemediğimizi gösteriyor.
  • Kimi insanlar yemek yemeyle ilgili duygusal bir bağ oluştur ve böylece yemek yerken mutlu olduklarını hissederler. Yağ ve şeker tüketildiğinde beyinde opioid salgılandığını gösteren araştırmalar var. Opioid, kişide rahatlama hissi sağlayan kimyasal bir maddedir.
  • Vücudumuzu beğenmiyorsak diyet yapmaya kalkışırız. Ancak genelde pazartesi başlayan bu diyetler salı günü olmadan sona ermiş olur. Bunu tersine çevirmek için işe tam tersinden başlamalıyız. Yani, önce kendimizi sevmeliyiz.

 

Kaynaklar:

https://www.psychologytoday.com/blog/inside-out/201309/emotional-eating-5-reasons-you-can-t-stop

http://www.secilkenar.com.tr/makaleler/hastaliklardabeslenme/depresyon-diyeti.html

http://www.haberturk.com/saglik/haber/639443-mutsuzken-neden-daha-cok-yemek-yeriz

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.

Yorum Yap