Alzheimer’a Karşı Savaş Stratejisi: Masaj

Araştırmacılar, yeni sinir ağları oluşturmaya yardımcı olan bireysel nöronların küçük gruplarını genişletmek için küçük mıknatıslar kullanıyorlar. Bu, bir tür masaj.

Montana Eyalet Üniversitesi’ndeki bazı araştırmacılar, beynin gizemlerini çözmek için çalışıyorlar. Araştırma ekibi, Alzheimer gibi hastalıkları tedavi etmek için yeni yollar ararken, ‘hafif dokunuşların’ faydalarını keşfetmeye başladılar.

Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nde yardımcı doçent olan Anja Kunze’nin önderliğindeki bir ekip, küçük mıknatısları beyin hücrelerinin uçlarını uzatmak için kullanıyor.

Kunze bu eylem için, “Çok nazik bir dokunuş diyebiliriz. Masaj gibi” dedi.

Bu işlemin yarattığı ‘gerilme’, sağlıklı bir beyindeki doğal büyümeyi taklit ediyor bir bakıma. Nöronlar, komşu nöronlarla bağlantı kurmak için ayrılırlar. Bu bağlantılar, küçük elektrik sinyallerini ileten sinir ağlarını oluşturur.

Kunze’ye göre, beyin gelişimini yönlendirmek için kimyasallar ile birleşen mekanik kuvvetler hakkında nispeten az şey biliniyor. Fakat bu birleşmenin beyin işlevlerinde önemli bir rol oynadığını da öne sürüyor Kunze… Özellikle Alzheimer ile verilen savaşta.

Kunze; “Ölen bir beyin hücresi artık komşularına ulaşamaz” diyerek komşu hücrelerdeki dejenerasyonun potansiyel olarak tetiklendiğini belirtti.

Kunze ve ekibinin araştırması bir fare ile başladı. Farenin dokularından küçük numunelerden nöronlar türetildi. Sonrasında, “mıknatıs” dedikleri nano parçaları kullanmaya başladılar. Parçalar o kadar küçük ki, bir insanın onları görebilmesi mümkün değil. Kunze’ye göre ne kadar ufak parça, hücrelere o kadar çok nüfuz edebilmek demek.

Ekip daha sonra az miktardaki nöronları, hassas bir şekilde manyetik materyallerden oluşan bir çipin üzerine yerleştirdi. Nöronlar, manyetik alan oluşturan aygıta yerleştirildiğinde, alana uyum sağlayıp manyetize bir kuvvetin ortaya çıkmasına sebep oldular.

Elektrik mühendisliğinde uzmanlaşmış Spokane’den Derek Judge, manyetik kuvvetleri modellemek ve ince ayarları yapmak için bir bilgisayar programı kullanıyor ve bir yıldan fazladır Kunze’nin laboratuvarında, ekiple birlikte bu çalışmaların altına imzasını atıyor.

Çalışmada, nöronlar birkaç gün boyunca gözlemleniyor. Hücrelerin yapıyı nasıl değiştirdiğini gözlemlemek için güçlü mikroskoplar kullanılıyor.

MSU Norm Asbjornson Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Başkanı Todd Kaiser; “Elektrik mühendisliği ilkelerini kullanarak beynin nasıl çalıştığını anlayan bu araştırma, bölümümüz için yeni bir alan ve bu çok heyecan verici” dedi.

Kunze, beynin temel işleyişleri hakkında ipucu vermenin yanı sıra, araştırmanın, Alzheimer ve diğer beyin hastalıklarının tedavisinde pozitif rol oynayacağını umuyor. Kunze’ye göre söz konusu hastalara bu nanoparçacıklar uygulanabilir ve yeni bağlantıları teşvik etme amacıyla, MR veya benzeri bir cihaz kullanılarak “beyin masajı” yapılabilir.

Kunze; “Kaslarınızı geliştirmek için nasıl spor salonuna gidiyorsanız, yeni sinir ağları oluşturmak için beyninizi de eğitebilirsiniz.”

Kaynak

Yorum Yap