Antibiyotik: Fazlası Zarar

Antibiyotiklerin bilinçsiz kullanımının, doktorun önerdiğinden daha uzun süre kullanılmasının zararlı olduğunu hepimiz duymuşuzdur. Çünkü bakteriler, kullandığımız antibiyotiklere karşı direnç geliştiriyor ve böylece antibiyotikler tedavide işe yaramaz hale geliyor.

Buna ek olarak, antibiyotiklerin bir etkisi daha var. Yakın zamanda anlaşıldığı üzere, antibiyotikler, vücuttaki bütün bakterilere müdahale ettiğinden bizim için yararlı olan bakterilere de etki ediyor.

Bağırsaklarımızda hücre sayımızdan daha fazla, neredeyse 10 katı, mikrop bulunuyor. Bu mikroplarınsa bir kısmı zararsız, hatta yararlı. Bunlar, vücudumuzun sindiremediği besinleri sindirdiği gibi bunların bağırsaklarımızda emilebilir hale getirilmesini de sağlıyor, B7 ve K vitaminleri üretiyor.

Bu yararlı bakteriler, kısa süreli kullanım sonucunda, antibiyotiklerden etkilendiği takdirde geriye antibiyotiğe direnç geliştirmiş zararlı bakteriler kalabiliyor. Clostridium difficile adlı bir bakteri, ishale hatta ölüme sebep olabiliyor.

farm-animalsUzun süreli antibiyotik kullanımında ne oluyor?

ABD’de tavuk, sığır, domuz, koyun ve hindilere su veya yem yoluyla düşük dozda antibiyotik verilerek bu hayvanların %15 ağırlaşıp çiftçinin kârı artırılıyor. Mikropla savaşsın diye kullandığımız antibiyotiklerin hayvanın ağırlığını nasıl etkilediğini merak edebilirsiniz. New York Üniversitesi’nden Martin Blaser ve ekibinin yaptığı araştırma bu soruya cevap veriyor. Araştırmacılar, antibiyotiğin mikroplar üzerindeki bu etkisini araştırmak için deney farelerinin içme sularına 7 hafta boyunca düşük dozda antibiyotik ekledi. Bunun sonucunda farelerin vücutlarındaki yağ oranında artış görülürken bağırsaklarındaki bakterilerin dengesinin değiştiği de gözlendi. “Besinlerdeki karbonhidratları yağ asitlerine çeviren bakterilerin diğerlerine oranı arttı, bu tepkimeleri düzenleyen genlerin de antibiyotik alan hayvanların bağırsaklarında daha etkin olduğu görüldü. Üstelik, düzenli antibiyotik alan farelerin karaciğerleri daha çok yağ üretir oldu. Bütün bunlar esnasında farelerin iştahı etkilenmedi, yani hayvanlar aynı miktarda besinle daha yağlı bir bedene sahip oldu.” (1)

(1) Çağrı Yalgın – http://www.acikbilim.com/2012/12/dosyalar/antibiyotigin-fazlasi-zarar.html

Kaynak

Yorum Yap