Beyinde Hasar Görmüş Bölgeler Çiplerle Onarılacak

Lobachevsky Üniversitesi araştırmacıları, beynin hasarlı bölgelerinin yerini alacak bir beyin çipi geliştiriyorlar. Araştırmacılar, ilk deneylerin başarılı olduğunu söylüyorlar.

Lobachevsky Üniversitesi araştırmacıları, sağlıklı beyin hücrelerine sinyal iletebilen bir çip geliştirmeye çalışıyorlar. Bu çip, beyinde hasar gören kısımların yerini alacak.

Yapay bir nörondan, beyindeki canlı hücrelere sinyaller göndermek için ilk deneyler gerçekleştirildi ve aralarında bağlantı kurma imkanı yaratıldı.

UNN Radyofizik Fakültesi’ne mensup bilim insanları ve mühendisler, beynin hasarlı bölgelerinin yerini alması için tasarlanan beyin çiplerini tasarlıyorlar. Mühendisler, yapay bir nörondan canlı beyin hücrelerine sinyal aktarımını sağladılar bile. UNN bilim insanları, dünyanın ilk yapay sinir ağını oluşturmak için kendilerine üç yıllık iddialı bir hedef koydu.

Lobachevsky Üniversitesi Radyofizik Fakültesi araştırma görevlisi Mikhail Mishchenko’ya göre, bu çipin geliştirilmesindeki en önemli aşama, sinyallerin bir nörondan diğerine geçiş mekanizmasını net olarak anlayabilmek.

Mischchenko; “İnsanlarda felç durumunun, sinir sisteminin düzgün çalışmaması ve beyinde sinyallerin gerektiği gibi iletilmemesiyle ilgili olduğunu biliyoruz. İşte biz, bu hasarlı bölgeleri onararak kaybolan sinyallerin geri yüklenmesini sağlayacağız” dedi.

UNN araştırmacıları ayrıca yapay bir sinir hücresi yaratmaya çalışıyorlar. Bugüne kadar laboratuvar koşullarında bir prototip elektronik nöron geliştirildi ve incelendi. Sonuçlar, yapay bir nörondaki elektrik salınımlarının, beynin nöronlarında meydana gelen elektriksel salınımlarla hemen hemen aynı olduğunu gösterdi. Yapay sinir hücrelerinden bir sinir ağı oluşturulduğunda, laboratuvar hayvanlarında klinik öncesi testler başlayacak. Testlerde, hasar görmüş bir fare beynindeki elektrik sinyallerinin geri yüklenmesi amaçlanıyor.

Kaynak

Yorum Yap