Beyni Yaşlanmaktan Koruyan Besinler – I

Yaşlanma, vücutta olduğu gibi hafıza ve beyin gücünü de olumsuz etkilemektedir. Beyni korumak ve canlı tutmak için özellikle tüketmemiz gereken besinler ise şöyledir:

kakaoKakao Flavanolleri

Kakao flavanollerinin, kalp sağlığını ve dolaşımı artırmada etkili olmasının yanı sıra yapılan bir ön araştırmada, belleğin geliştirilmesinde de etkisinin olduğu belirtiliyor. Bu çalışmada, kakao flavanollerinin yaşa bağlı hafıza düşüşünün olası kaynağı olduğu düşünülen “dentategyrus” adlı beynin belirli bir bölümünün fonksiyonunu iyileştirebileceği gösteriliyor.

omega-3-fatty-acidsOmega-3 Yağ Asitleri

Omega-3 yağ asitleri, hem kalp sağlığını olumlu etkiler hem de bilişsel sağlıkta da rol oynar. Fareler üzerine yapılan bir araştırmada, Omega-3 çoklu doymamış yağ asidi desteğinin daha iyi nesne tanıma belleği ile uzaysal ve lokalize bellekte olumlu sonuçlar verdiği bulunmuştur. Somon, keten tohumu yağı ve chia tohumları Omega-3 açısından zengin besinlerdir.

folik-asitB Vitaminleri

B vitaminleri (özellikle B6, B12 ve B9 vitamini -yani folik asit-) beyin fonksiyonlarında kritik bir rol oynar. B vitaminlerinin yetersiz alım ve düşük seviyeleri, hafıza ve öğrenme bozukluğuyla ilişkilidir. B6 vitamini kaynakları; organ etleri (karaciğer, böbrek), et, tavuk, balık ve kuru baklagillerdir. B12 vitamini kaynakları; karaciğer, diğer organ etleri, et, süt, peynir ve yumurtadır. Folik asit kaynakları ise karaciğer, diğer organ etleri, kuru baklagiller ve yeşil yapraklı sebzelerdir.

soyaFosfatidilserin ve Fosfatidik Asit

Demans (bunama) ve Alzheimer hastalığına sahip yaşlı bireylerde yapılan çalışmada, soya lesitini türevli Fosfatidilserin ve Fosfatidik Asitin kombinasyonunun hafıza, bilişsel işlevler ve ruh hali üzerine olumlu etkileri bulunduğu gösterilmiştir.

cevizCeviz

Farelerde yapılan bir çalışmaya göre, diyete ceviz eklenmesi Alzheimer hastalığı riskini azaltıyor. Alzheimer hastası olup diyetine ceviz eklenen fareler, diyetine ceviz eklenmemiş Alzheimer hastası farelerle kıyaslandığında hafıza, öğrenme yeteneği, kaygı ve motor gelişimlerinde belirgin iyileşmeler görülmektedir.

Diyetisyen Yasemin Bilgiç

Kaynak:

https://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150415203340.htm https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25344629
http://www.juliaturnernutrition.com/uploads/NutritionBrainJASAarticle.pdf
http://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Vitamins/Food-Sources-of-Vitamin-B6-(Pyridoxine).aspx
http://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Vitamins/Food-Sources-of-Vitamin-B12.aspx http://www.dietitians.ca/Your-Health/Nutrition-A-Z/Vitamins/Food-Sources-of-Folate.aspx
http://link.springer.com/article/10.1007/s12325-014-0165-1
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25024344

Yorum Yap