Beyni Yaşlanmaktan Koruyan Besinler – II

Yaşlanma, vücutta olduğu gibi hafıza ve beyin gücünü de olumsuz etkilemektedir. Daha önce ilkini verdiğimiz, beyni korumak ve canlı tutmak için özellikle tüketmemiz gereken besinler listesine devam edelim:

yumurtaKolin
Karaciğer sağlığı ve kadın sağlığı ile ilişkili olan kolin, aynı zamanda beynin içindeki hücreler ile vücudun geri kalan kısmı arsında iletişime yardımcı olur. Kolin, yaşlanma sırasında beyni koruyabilir ve beyin kimyasında, bilişsel gerileme ve başarısızlıkla sonuçlanan değişiklikleri önlemeye yardımcı olabilir. Beslenmede kolinin başlıca kaynağı yumurtadır.

magnesium-foodsMagnezyum
Magnezyum takviyeleri, ciddi beyin sarsıntı yaşayan kişiler için sıklıkla önerilir. Magnezyumdan zengin gıdalar kabak çekirdeği, badem, yerfıstığı, kurubaklagiller, ıspanak, avokado, soya fasulyesi, kurutulmuş meyveler, muz ve koyu çikolatadır.

BlueberriesYaban mersini
Yaban mersini yüksek miktarlarda antosiyanin içerdiği için antioksidan ve anti-inflamatuar aktiviteye sahiptir. Antosiyanin, besinin sağlığı destekleyici kalitesini artıran bir flavonoiddir. Orta düzeyde yaban mersini tüketimi, beyin merkezlerinde artmış sinir sinyali gibi bilişsel yararlar sağlayabilir.

yesil-cayYeşil Çay
İsviçre Basel Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmada, yeşil çayın beyindeki parietal lob ve frontal korteks arasında bağlantıyı artırdığı gözlemlenmiştir. Bu durum yeşil çayın beynin kısa vadeli sinaptik plastisitesini* artırabileceğini gösteriyor. Japonya’da yapılan bir çalışmaya göre, yeşil çay tüketiminin bilişsel işlevin iyileştirilmesinde ya da bilişsel işlev bozukluğunun ilerlemesinin azaltılmasında etkili olabileceğini düşünülüyor.

luteinLutein
Yeni bir araştırma, birçok sebzenin bileşeni olan luteinin düzenli alımının zekayı artırdığını bildiriyor. Lutein; yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzeler ve lahana gibi turpgil sebzelerde bulunan karotenoid bir pigmenttir. Luteinin yaşam boyu sinir dokusunda biriktiği ve sinir dokusunu çeşitli şekillerde korumaya başladığı bildiriliyor. Bunlardan birincisi, çoklu doymamış yağlardan zengin nöronal membranlarda birikip bu yağların oksitlenmesini önlemek… Bu eylem, omega-3 yağ asitlerini muhafaza etmek için gerekli olabilir. Buna ek olarak, lutein sinir hücre zarlarının stabilitesini ve akışkanlığını muhafaza ediyor. Illinois Urbana-Champaign Üniversitesi’ndeki araştırmacılara göre, lutein temporal kortekste gri madde için özel bir çekime sahip olmasının yanı sıra, beynin bellek için kritik önem taşıyan ve Alzheimer hastalığıyla da bağlantılı parahippokampus alanında etkilidir.

*Plastisite: İstenilen şekle konulabilme, yoğrulabilme

Diyetisyen Yasemin Bilgiç

Kaynaklar:
https://www.sciencedaily.com/releases/2015/04/150415203340.htm https://ods.od.nih.gov/pdf/factsheets/magnesium-healthprofessional.pdf
https://www.sciencedaily.com/releases/2014/04/140407101545.htm
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4210905/
https://www.psychologytoday.com/blog/brainstorm/201612/how-save-your-brain

1 Yorum
  1. vervella

    Probiyotikler ve Prebiyotikler son yıllarda önem kazanmaya başladı. Bağırsak floramızı geliştiren probiyotik ve prebiyotikler Bağışıklık sistemimizi geliştirir. bunun yanında metabolizmayı hızlandırması ve henüz tam olarak açıklanamasa da sinir sistemimizi daha aktif hale getirdiği. Çeşitli sinir ve Beyin hastalıklarını önlediği düşünülüyor. Bu yüzden probiyotik gıdalar ( Yoğurt kedir vs.) Prebiyotik Gıdalar ( Kuşkonmaz, Kahverengi Deniz Yosunu) a Önem vermeliyiz.

Yorum Yap