Dans Etmek Yaşlanmayı Engelliyor

Son yıllarda yapılan çalışmalarda egzersiz ve yaşlılarda kavrama yetenekleri arasında sıkı bir ilişki bulunduğu pek çok çeşitli deneyde kanıtlanmıştı. Yeni yapılan bir çalışmada ise dans etmenin beyin sağlığında diğer egzersiz türlerine kıyasla çok daha büyük bir etkisi olduğu bulundu.

2 farklı egzersiz rutini arasında yapılan karşılaştırmalar her iki rutinin de yaşlanma karşıtı etkileri olabileceğini ortaya koydu ancak sadece dans etmek davranışlarda fark edilebilir bir değişikliğe sebep oldu.

Yaşlanırken kaçınılmaz olarak vücudumuzda zihinsel ve fiziksel gerilemeler gözlemliyoruz. Bu gerilemeler bazen Alzheimer’s gibi hastalıklar sebebiyle çok daha şiddetli olarak gözlemlenebiliyor. Frontiers in Human Neurosicence adlı bilim dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre düzenli olarak spor ve egzersiz yapan yaşlı insanlar beyinde görülen yaşlanma belirtilerini tersine çevirebiliyor ve bunu sağlayan en etkili egzersiz dans etmek.

Araştırma Almanya’da yer alan Nörodejeneratif Hastalıklar Merkezi’nde yapıldı. Araştırmanın ana yazarlarından Dr Kathrin Rehfeld araştırma ile ilgili olarak, “Dans etmek, fiziksel ve zihinsel yaşlanma belirtilerini yavaşlatmak ve hatta geriye çevirmek gibi bir etkiye sahip.” şeklinde konuştu. “Bu çalışmada iki farklı fiziksel egzersiz rutininin (dans etmek ve kondisyon egzersizleri) beyindeki yaşlanma belirtilerine olan etkisini gözlemledik. Gözlemlendiğinde her iki egzersizin de beyinde yaşlanmaya ters etki ettiği görüldü ancak karşılaştırma yapıldığında dans etmek kondisyon egzersizlerine oranla çok daha etkili oldu.”

Bu çalışmada yaş ortalaması 68 olan bir grup gönüllüden yararlanıldı. Gönüllüler ile 18 ay süren haftalık dans veya esneklik egzersizleri yapıldı. Her iki grubun da beyninde yer alan hippokampus bölgesinde gelişme görüldü. Bu bilgi büyük bir önem taşıyordu çünkü beynin bu bölgesi yaşlanma sonucu oluşan zihinsel yıpranmanın en çok etki ettiği bölgelerden birisi.. Alzheimer’s gibi hastalıkların da en çok etkilediği bölüm hippokampus bölgesi oluyor. Bu bölge aynı zamanda hafıza, öğrenme ve denge gibi becerilerin de merkezi sayılıyor.

Alzheimers

Dans etmenin diğer egzersiz türlerine göre yaşlanmaya bağlı yıpranmaları çok daha etkili bir biçimde engellediği kanıtlandı.

Önceki çalışmalarda düzenli egzersiz yapmanın yaşlılığa bağlı zihinsel yıpranmayı geriye döndürebileceği kanıtlanmıştı ancak hangi egzersizlerin beyin sağlığı açısından daha etkili olduğu bilinmiyordu. Bu noktaya ışık tutabilmek için araştırmada gönüllülere verilen egzersiz rutinlerinin içeriği farklılaştırıldı. Alışık olduğumuz fitness programı kendini tekrar eden bisiklet kullanma, kuzey yürüyüşü gibi egzersizlerden oluşuyordu. Fakat dans grubu her hafta yeni bir dans rutini ile karşı karşıya bırakılıyordu.

Dr Rehfeld deney sürecini şöyle açıkladı: “Dans grubunda yer alan gönüllülerimize her hafta farklı ve daha zorlayıcı dans rutinleri verdik. (Caz, Latin Amerika, Square…) Adımlar, el ve kol hareketleri, hız ve ritim her dans rutininde değişiklik gösteriyordu böylece gönüllülerimiz sürekli öğrenmeyi sürdürüyordu. Gönüllülerin en çok zorlandığı konu zaman baskısı altında öğrendikleri dans rutinlerini eğitmenden yardım almadan tekrar hatırlamak oldu.”

Bu zorlayıcı görevler gönüllülerin denge becerilerinde gözle görülebilir bir gelişmeye sebep oldu. Dr. Rehfeld ve meslektaşları ise bu araştırmadan ilham alarak yaşlanmaya bağlı zihinsel yıpranmayı engelleyecek bir egzersiz programı üzerinde çalışmaya başladı.

“Şu anda adını “Jymin” koyduğumuz yeni bir egzersiz sistemi üzerinde çalışıyoruz. Bu algıladığı fiziksel aktiviteye göre melodi ve ritimler oluşturan sensörlere dayalı bir egzersiz sistemi. Demans ya da halk arasında bunama hastaları müzik dinletildiğinde oldukça güçlü tepkiler verebiliyor. Bu sebeple biz de fiziksel aktivite be müziği birleştirerek bunama hastaları ile birlikte bir fizibilite çalışması yapmak istiyoruz.”

Dr. Rehfeld konuşmasını herkesi dansa kaldıracak bir tavsiye ile bitiriyor.
“Ben herkesin olabildiği kadar uzun bağımsız ve sağlıklı bir hayat yaşamak istediğine inanıyorum. Fiziksel aktivite bunu sağlayabilmek için size yardımcı olacak en önemli yaşam stili faktörlerinden biri çünkü fiizksel aktivite yaşlanmaya bağlı pek çok sağlık riskini ve yıpranmayı azaltıyor. Ben, dans etmenin özellikle ileriki yaşlarda vücüda ve zihine yeni meydan okumalar yaratmak için oldukça etkili bir yol olduğunu düşünüyorum.”

Kaynak

Yorum Yap