Dönüşümsel Öğretmen Olmak

Eğitim bilimlerinde karşılaştığımız dönüşümsel liderliği sınıflarda öğretmenlerimizin de uyguladığına şahit oluruz. Dönüşümsel öğretmenler sınıflarında en iyi uygulamaları kullanmaya özen gösterir, rehber olduğunu sınıfa hissettirir, paydaşları ile arasındaki ilişkiyi iyi gözlemler, çalışmalarını sürekli güncel tutar, konuların ne işlerine yarayacaklarını anlatır ve sınıfta paylaşılanlardan çok daha ötesine bakmayı sağlamayı hedefler. Bu sayede tek düzelikten çıkarak, hem kendine olan özsaygısını korumuş olur hem de çalıştığı örgüte ve onun paydaşlarına daha fazla katkı sağlamış olur.

Hiç kimse doğuştan öğretmenlik yeteneği ile doğmaz, doğmuş olsa bile değişime ayak uydurup uyduramama konusunda bireysel farklılıklar göze çarpacaktır. Mesleki gelişim, sadece birey tarafından değil, aynı zamanda okul yönetimi tarafından da büyük bir özen ve çaba gerektirir. Kaç yıllık bir deneyime sahip olduğunuz önemli olsa da, sadece bir öğretmenin dönüşümcü bir öğretmen olarak kendini yenilemek için mesleki gelişiminin devam etmesini sağladığı ölçüde önemlidir. Bundan 10 yıl sonra farklı yaklaşımlara ayak uydurmak zorunda da kalabiliriz, sonuçta değişmeyen tek şey değişimin kendisidir

Önce dönüşümsel bir öğretmen nasıl olur onu inceledikten sonra, sınıflarınızda kullanabileceğiniz web 2 araçları ve örnek kitap edinebileceğiniz bağlantıları sizin için derledim.

• Sınıf içi Uygulamalarda Hedef kitlenize göre olan en iyi uygulamaları paylaşabilirsiniz:
“Herkesin anlayış derecesi farklıdır. Benim sana anlatacaklarım, ancak senin anlayacağın kadardır…” demiş Mevlana. Ülkemizde bölgesel farklılıklar öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarının da farklılaşmasına sebep olur. Dolayısıyla okul çevresi, öğrencilerinizin kültürü ve çağın gerektirdiği güncel uygulamalar hakkında bilgi sahibi olduğunuz takdirde sınıflarınızda onlara hitap eden işleyişi uygun materyallerle desteklediğinizde sınıf yönetimi açısından hem daha konforlu olursunuz hem de istediğiniz kazanımı daha rahat vermiş olursunuz.

• Tecrübesine inandığınız kişilerle paylaşımda bulunabilirsiniz:
Ne kadar tecrübeye sahip olursanız olun, güvenilir bir sırdaş bulmak ve güvenmek çok önemlidir. Bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıptır, eğitimde iyi örnekleri takip edebilir, meslektaşlarınızla fikir alışverişinde bulunabilir, eksik yanlarınızı iyileştirmeye çalışırken, olumlu yanlarınızdan bilgi edinmek isteyen kişilerle etkileşim halinde olmak sizi ve çevrenizi canlı tutacaktır.

• Sınıf gözlemlerinde bulunabilirsiniz:
Öğrenciler öğretmenlerinin nabzını iyi tutarlar, farklı öğretmenlerin ders işleyişini arada bir de olsa gözlemlemek, yada sizin dersinizin farklı öğretmenler tarafından gözlemlenmesi daha rahat ve etkili bir öğrenme ortamı oluşmasına olanak sağlayabilir. Herkesten öğrenilecek iyi ve kötü deneyimler mutlaka vardır.

• Kendinizi değiştirmeye çalışabilirsiniz:
Rutin sizi rahat ettirebilir, her yıl aynı içeriği öğretmek kesinlikle daha kolay, fakat zamanla tükenmeye yol açabilecek ve yaptığınız işten sıkılmaya dolayısıyla da verimsizleşmeye başlayabilirsiniz. Bu da sadece sizin yaşam konforunuzu etkilemeyecektir. Tarih dersi için konu ile ilişkili güncel haberler, geziler, matematik dersi için farklı görsel aktiviteler öğrencilerin ilgisini dersinize daha çok çeker, siz de yaptığınız araştırmalar neticesinde farklı bilgiler öğrenmenin verdiği hazla daha mutlu olabilirsiniz.

• Öğrettiklerinizin yararlılığına inanın:
Değişen şeyler doğrultusunda, her zaman öğrettiğiniz şeyin kullanışlılığını modellemek için yeni yollar arayabilirsiniz. Her zamankinden daha çok, öğrencilerin sınıfta öğrendiklerini gerçek dünyaya nasıl uygulayabileceklerini bilmek istediklerini görüyorsunuzdur. Neden öğreniyoruz sorularına tatmin edici cevaplar verdiğiniz ölçüde öğrencilerin derse ve konuya olan inancı kuvvetlenecektir. Bu sayede ilgi alanları ortaya çıkacak ve öğrencilerinizi daha fazla tanıma fırsatı bulacaksınız.

• Öğretmenliğinizin ötesine çıkın:
Öğrencilerinizin gereksinimlerini bildiğinizde, önemsendiklerini fark ettiklerinde aranızdaki bağ farklılaşacaktır. Öncelikli hedefi iyi birer insan yetiştirmek olan okullarda eğitim öğretimin yanı sıra insanı gereksinimlerinde farkında olan öğretmenlere öğrencilerin yaklaşım tarzı da daha farklıdır. Onların ilgi alanlarını bilmek, etkinliklerine katılmak, ortak etkinliklerde bir araya gelmek eğitim öğretim hayatları boyunca yaşanmışlık biriktirmek öğrenciler üzerinde uzun süren olumlu etkiler yaratır.
Öğretmenlik, vicdan, özveri, çağın gerekliliğine ayak uydurmayı gerektiren, öğretirken öğrenen işinin gelecek yetiştirmek gibi önemli bir sorumluluk gerektiren çıktılarını uzun bir süreç sonrasında gözlemlene bilen yegâne meslektir. Liste çoğaltılabilir. SİZ DEĞİŞİN, DÜNYA DEĞİŞSİN…

Sınıflarınızda yaralanabileceğiniz web 2 araçlarının listesini ve örnek kitap talebinde bulunabileceğiniz web adreslerinin listesini sizlerle paylaşıyorum.

                                                    En Fazla Kullanılan Web 2.0 Araçları
Kahoot: Son zamanlarda oldukça yaygınlaşmaya başlayan Kahoot aslında oyun tabanlı bir öğrenme platformu. İnternet sitesi üzerinden telefonunuza herhangi bir uygulama indirmeden rahatlıkla çalıştırılabiliyor. Soruları hazırlayan kişi kendi bilgisayarının ekranını sunmak durumundadır. Oyunda quiz, anket ve seçim/tartışma seçenekleri bulunmakta ancak bunlar arasından en çok rağbet göreni genellikle dört seçenekli sorulardan oluşan quizler. Sorularda 5 saniyeden 2 dakikaya kadar zaman kısıtlaması olabiliyor. İsteğe bağlı olarak sorulara resim ya da video da eklenebiliyor. Yüksek puanlar elde edebilmek için soruları doğru yapmanın yanı sıra hızlı da cevaplamak önem arz ediyor.

Socrative:Oyun mantalitesi açısından bakıldığında Kahoot’a benzeyen bir site olan Socrative’de öğrenciler takma adlarını kullanarak sisteme giriş yapıyorlar. Öğrencilere bisiklet ve roket gibi simgeler veriliyor. Bu simgeler öğrenci soruları bildikçe ilerliyor. Böylece rekabet körüklenmiş oluyor. Burada testler doğru-yanlış, çoktan seçmeli ve kısa cevaplar şeklinde soruyu hazırlayan kişi tarafından düzenlenebiliyor. Öğretmen kimlerin teste girdiğini, kimin hangi soruları doğru ya da yanlış yaptığını anlık olarak takip edebiliyor. Bu sayede öğrencilerin hangi noktalarda eksikliğinin olduğu daha kolay bir şekilde tespit edilebiliyor ve anlık dönütler alınabiliyor

Quizizz: Quizizz Kahoot’un benzeri bir site. Başlangıçta 5 haneli oyun kodunun girilmesi gerekiyor. Burada Kahoot’taki gibi cihaza ihtiyacınız yok çünkü oyuncular soruyu ve şıkları kendi ekranlarından görebiliyorlar. Sorular karma şekilde oyuncuların karşısına geliyor. Bu yüzden sorular yanıtlanırken rakiplerle iletişim kurmamak daha iyi olabilir. Quizizz’de soru cevaplama süresi 5 dakikaya kadar çıkabiliyor. Quizlerin sonundaki raporlama sistemi Kahoot ile kıyaslandığında daha detaylı. Ancak burada sorulara sadece resim eklenebiliyor.

MindMeister: Kavram haritaları oluşturmanıza yarayan çok kolay bir kullanım ara yüzü olan ve ücretsiz bir programdır. Temel özelliklerini kullanırken herhangi bir ücret ödemezsiniz. Programın bazı özelliklerini aktif olarak kullanmak için belirli bir ücret ödemeniz gerekir. MindMeister ile yapacağınız zihin haritalarını başkalarının da değiştirmesine izin vererek online ortamda bir çok kavram haritasını paylaşma şansınız yakalar.

AWW White Board: Bu uygulama ile aynı beyaz tahta üzerinde, o tahtaya bağlanan arkadaşlarınız ile istediğiniz kadar çizimler yapabilirsiniz. Bu uygulamayı telefon, tablet vb. araçlar ile online bir şekilde kullanabilirsiniz. Tablet olan okullarda işe yarayabilir. Özellikle matematik sorularını çözerken öğrenciler interaktif bir şekilde derse katılabilirler.

Edmodo: Kendinize bir sınıf oluşturabilirsiniz. Oluşturduğunuz sınıflara öğrencileri davet edebilirsiniz. Bu sınıflarda çeşitli materyaller hazırlayabilirsiniz hatta öğrencilerinizi sınav yapabilirsiniz. Sınav sonuçlarını sistem kendisi okuyacaktır.

Zentation: İçerisinde video ve slaytları birleştirebileceğiniz oldukça güzel ve kaliteli olduğunu düşündüğüm bir araç. Online olarak sunum hazırlamak isterseniz kesinlikle tercih etmelisiniz.

Certificate Magic: Öğrencilerinize çeşitli başarılarından dolayı sertifika ya da başarı belgesi vermek isterseniz bu site tam da size göre diyebilirim. Oldukça güzel tasarımların yer aldığı bu uygulama ile online sertifika hazırlayabilirsiniz.

Emaze: Sunum hazırlamak için powerpoint alternatifi oldukça güzel bir uygulama. 3D görsellerle de destekleyebileceğiniz bu uygulama ile harika sunumlar hazırlayabilirsiniz.

     StoryBird: E-kitap hazırlamak isteyenler için güzel bir web 2.0 aracı daha. Her yaştan öğrencileriniz ile digital hikâyeler oluşturabilirsiniz.

Quiver Vision: Arttırılmış gerçeklik uygulamaları içerisinde kendisine yer bulan Quiver Vision ile bir internet sitesinde yer alan resimlerin çıktısını alıp boyuyorsunuz daha sonra telefonunuzu boyadığınız resme yaklaştırdığınız zaman boyama yaptığınız resmi 3 boyutlu olarak görebilirsiniz.

Penzu:Online günlük tutma aracı isteyenler için oldukça güzel bir uygulama daha. Bazı özellikleri ücretli olsa da ücretsiz sürümü işinizi fazlasıyla görecektir.

Easelly:Bu web 2.0 aracı ile hazırladığınız sunumları ya da pdf dosyalarınızı infografiklere dönüştürebilirsiniz. Özellikle bazı sunumları infografiklere dönüştürdüğünüzde öğrencilerinizin fazla fazla işine yarayacaktır.

Sutori:Bir timeline aracıdır. Oluşturduğunuz zaman çizelgesi içerisine resim, müzik, video ve quiz ekleyebilirsiniz. Ayrıca bu yaptığınız zaman çizelgesini facebook gibi sosyal medya da paylaşabilirsiniz.
YAYIN EVLERİNDEN ÖRNEK KİTAP İSTEYEBİLECEĞİNİZ BAĞLANTILAR
 http://www.antrenmanyayincilik.com/ornek-kitap-talep-formu
 http://www.palmeyayinevi.com/ogretmen-ornek-kItap-talebI
 https://www.karekok.com.tr/ornek-kitap-talebi/
 http://www.siradisianalizyayinlari.com/ornek-talep.html
 http://okyanus.ogretmenodasi.com/yenikayit-adim1.php
 https://www.asistanyayinlari.com/kopyasi-bayilik-istiyorum
 https://form.jotformeu.com/62594276436364 veya http://www.sifirdanzirveye.com/
 http://www.pergelyayincilik.com/index.asp?id=114
 http://unluyayinlar.com/ogretmen_odasi_ornek_kitap_talep_formu
 https://mubayayinlari.com/
 http://bilimyolu.com.tr/ogretmenler-icin-ornek-kitap-talep-formu/
 http://www.artibiryayinlari.com/ucretsiz-ornek-kitap-talebi
 http://teaspress.com.tr
 http://www.xn--editryaynevi-7ib44f.com/ornekkitapiste
 http://cozumyayinlari.com.tr/ornek-kitap/
 http://www.harfegitim.com.tr/kitap-istek-formu/
 https://www.ariyayin.com/kitap-talep-formu
 http://www.final.com.tr/AnaSayfa.aspx?s=bizeUlasin
 https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdNAWbsvygm-ZKQXTY14P92Ann3iDIq9GWSsOYt_o6gqxG9vQ/viewform

 

Kaynak

Yorum Yap