Facebook Emojileri Ne Söylüyor?

Sanal etkileşimin yeni cicileri

Hepimizin bildiği gibi Facebook’ta beğenme tuşuna ek bazı ifadeler getirildi. Sosyal medya kullanıcıları bunu çok sevmiş olacaklar ki  bu ifadeler “duvarımızda” sıklıkla karşımıza çıkmaya başladı.

Facebook, 2015’ten beri test ettiği yeni beğenme tuşunda, “muhteşem”, “hahaha”, “inanılmaz”, “üzgün” ve “kızgın” gibi 6 tane emoji yer alıyor. Facebook’un ürün müdürü Sammi Krug, yeni uygulama üzerine küresel araştırma yaptıklarını söyleyerek kullanıcıların paylaşımları nasıl yorumladıklarını ve en çok hangi surat ifadelerini kullandıklarını incelediklerini belirtti.

Kullanıcılar “beğen” tuşunun üzerinde birkaç saniye bekleyerek diğer emoji seçeneklerini bulabiliyorlar. Böylece gönderilerin içeriklerine biraz daha çeşitli tepkiler verebilmek mümkün olabiliyor. Neden “beğenmeme” seçeneği yok?

Sosyal ağların neredeyse hepsinde “beğenme” ortak bir seçenekken, “beğenmeme” gibi bir seçeneğimizin neden olmadığı sıklıkla sorulan bir soru. Aslında bu sorunun cevabı, beynimizin iletişim kuralları ve sosyal ağların geniş kitlelere ulaşma hedefleri arasındaki ilginç bir uzlaşmaya dayanıyor.

İnternette insanların birbirlerinin gönderilerini tek bir tuş aracılığıyla “beğenmeleri”, dünyadaki en gelişmiş sosyal beyne sahip insanlar için en temel ihtiyaçlardan birisi olan “sosyal onay” ihtiyacının kısa yoldan karşılanmasını sağlıyor. Sosyal onaylama, hoşumuza giden birçok deneyimde olduğu gibi beynimizde ödül kimyasallarının, en başta da dopaminin salgılanmasını artırıyor. Dolayısıyla günde milyonlarca kez tıklıyoruz “beğen” tuşlarına.

Fakat “beğenilme” beynimiz için ne kadar ödül anlamına geliyorsa, beğenilmeme de o derece “ceza” anlamını taşıyor. Günlük hayatta birisi yaptığımız işe burun kıvırdığında, bizi hor gördüğünde veya alaya aldığında, beynimizin ödül kimyasallarının salgılanması neredeyse duruyor ve bunun beyin için anlamı tam olarak “cezalandırma”. Cezalandırma sistemi, bireyin o durumdan uzak kalmasını sağlamak için önemli.

Bu basit gerçeği bildiğinizde, sosyal ağlarda neden “beğenmeme” gibi bir seçenek konmadığını hemen anlıyorsunuz: Zira insanlar, aynen gerçek hayattaki gibi bunu doğrudan “kişiliklerine yönelik” bir değerlendirme olarak alma ve zamanla bu mecralardan uzaklaşma eğilimine girebiliyorlar. Bu da sosyal ağların “herkesi bir araya toplama ve bundan maksimum fayda elde etme” stratejisiyle oldukça uyumsuz.

Son not: Youtube’daki “beğenmeme” simgesi nedir peki? Bu sitede sadece videolar değerlendiriliyor ve daha iyi işlerin yapılabilmesi için bazılarının beğenilmemesi bir zorunluluk… Yani “kişisel değil!”

Yorum Yap