Hafızaya Ziyan Müzikler

Bu hafta beyin ritmlerimizi düzenleyen müziklere bir ara verelim dedik. Hem daha kaliteli içerikleri bulup üretmek için zaman olması hem de müziğin beynimizle ritmik alışverişlerinin farklı bir tarafına bakmak için bu hafta tuhaf ölçülere ve ritmlere sahip müzikler derledik.

Şimdiden uyaralım, daha önceki müzikler gibi nahif ve yumuşak ezgilere nispeten daha sert karaktere sahip bu şarkılar!

Müzikte Ölçü Nedir?

Müzikte ölçü konusunu kısaca anlatmak bile uzun bir makale konusu hatta ders seansı olacağından size farklı ölçülerde birkaç örnek sunuyoruz.

İlk örneğimiz meşhur AC/DC’den 4/4’lük ölçüdeki Highway to Hell:

Şimdi de Opeth’ten 6/8’lik ölçüdeki Harvest: (arada değişiyor)

Bunlar en meşhur ve kolay öğrenilebilir ölçülerden sadece ikisiydi. Kısa dörtlükler halinde parçalanıp ezberlenebilecek yapıdaki bu şarkılardan sonra aşağıdakileri dinleyince demek istediğimizi anlayacaksınız.

Dream Theater

Dream Theater’ı bilen bilir, bu adamları dinlerken akla gelen ilk şey “Bu insanlar kadar 4/4’lük ölçüye nefret duyan kimse var mıdır?” sorusudur. Yürüyüş yaparken tam da  “Bu ritm iyiymiş” derken ayağın ayağa dolaşması garantili şarkılar DT’den sorulur.

Dance of Eternity

Özellikle Dance of Eternity şarkısında 8, 7, 6, 5 ve 4’lü olarak gruplanmış ve şarkı boyunca 128 defa değişen ölçüler mevcut. Birisi ezberlemek ve hafızadan mı bahsetti?

Tool

Tool deneyselliğiyle bilinen ve progresif müziğe oldukça teknik katkılarda bulunmasıyla ün salan bir grup. Aşağıdaki videodan dinleyebileceğiniz şarkıda 6½/8 (altı buçuğa sekizlik) ölçüye sahip olan bir parçayı dinleyeceksiniz.

Şimdi de yine Tool’dan bir parça olan Lateralus karşımızda. Bu parçanın ölçüleri Fibonacci sekanslarıyla yazılmış. Yine klipte de fraktal görsellerin yer aldığını göreceksiniz. Akıllara ziyan, değil mi?

Tesseract

Son dönemde süregelen Djent akımı (aslında bir gitar sound’u olup topyekün bir müzik türüne evrilmiştir) ile tanıştığımız Tesseract, tematik ve son derece karmaşık müzikler icra ediyorlar. Grubu tanımama vesile olan Nocturne’ün çok ilginç bir özelliği var: ne kadar aritmik ya da tuhaf zaman ölçüleri olursa olsun insanı yine de ritme sokabilen ve eşliğinde spor yaptırabilen nadir parçalardan.

Ve yeni albümlerinden Utopia ile egzantirik zaman ölçüleri arasında geleceği sorguluyoruz:

Bu saydığımız müzisyenlerin eserleri başta olmak üzere daha birçok sayamadığımız müzisyenin ezberlemesi, hatta analiz etmesi oldukça güç daha birçok eseri mevcut. Bu parçaları yazarken büyük bir mühendislik başarısı gösteren bu insanların şarkıları ezberlerken nasıl hafıza teknikleri kullandıkları merak konusu.

Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere aydınlık, korkusuz ve bol notalı günler!

Yorum Yap