Yapılan yeni bir araştırma, hava kirliğinin büyük ölçüde zeka geriliğine yol açtığını göstererek, hava kirliğinin sağlığımıza olan kötü etkisinin bildiğimizden daha fazla olduğuna işaret ediyor.
Proceedings of the National Academy of Sciences‘da yayınlanan çalışmada, 2010 ve 2014 yılları arasında 20.000 kişi üzerinde gerçekleştirilmiş dil ve aritmetik testlerinin sonuçlarını analiz edildi. Test sonuçları, azot dioksit ve sülfür dioksit kirliliğiyle karşılaştırıldı. Çıkan sonuçlar ne kadar uzun süre hava kirliliğine maruz kalınırsa, zeka da o kadar gerilediğini gösteriyor. Dil yetkinliği, matematik yetkinliğinden daha fazla zarar görüyor. Cinsiyet bazında baktığımızda ise, erkekler kadınlardan daha fazla zarar görüyor. Araştırmacılar, bunun kadın ve erkek beyninin işleyiş farklılıklarından olabileceğini belirtiyorlar.
Çin’de yapılan araştırma, yüksek hava kirliliği dil ve aritmetik test skorlarında önemli bir ölçüde, düşüşe sebep olduğunu gösteriyor. Bu düşüş, ortalama olarak bir sene hiç eğitim almamaya denk geliyor. Yaşlılarda, özellikle 64 yaş ve üzerinde, erkeklerde ve düşük eğitim seviyesine sahip bireylerde bu düşüş hesaplanırsa, birkaç yıl eğitim eksikliğine denk gelebileceği işaret ediliyor.
Hava kirliğinin, öğrencilerin bilişsel performansını düşürdüğünü gösteren bir çalışma daha önceden yapılmıştı, fakat bu çalışma tüm yaş grubundan insanları ve kadın ile erkek arasındaki farkı inceleyen ilk çalışma olma özelliğini taşıyor.
Gerilemeye sebep olan faktörlerin oksidatif stres, nöroinflamasyon ve nörogerileme olabileceği düşünülüyor.
Araştırmacılar, bunun sadece bir korelasyon olduğunu değil, hava kirliliğinin zeka gerilemesine sebep olduğunu düşündüklerini, ve hava kirliliği seviyesinin yıldan yıla değişirken, araştırmanın başından beri aynı bireyleri analiz ederek, gerilemeye sebep olabilecek diğer sebepleri(genetik farklılıklar) ve yaşlanmayla gelen bilişsel zayıflama gibi faktörleri de hesaba kattıklarını belirtiyorlar.
Araştırma ekibinden , Yale School of Public Health’de çalışan Xi Chen, uzun vadede oluşan etkilerin yanı sıra, hava kirliğinin zeka üzerinde kısa vadede de etki yaratabileceği ve bunun kirliliğin yoğun olduğu günlerde önemli sınavlara girecek bireyleri etkilemek gibi ciddi sonuçlara yol açabileceğini söylüyor.”