Laos’ta Bulunan İki Eski İnsan Fosili İnsan Türünün Çeşitliliğini Ortaya Koyuyor

Laos’ta Bulunan İki Eski İnsan Fosili İnsan Türünün Çeşitliliğini Ortaya Koyuyor

Plos One’da yayımlanmış bir araştırmaya göre, Kuzey Laos’ta bir mağarada bulunan insan kafatası ve çene kemiği, türümüzün ilk üyelerinin fiziksel farklılıkları konusunda yeni bir kanıt sağlıyor. Bulunan fosillerdeki insan kafatası tümüyle modern insanlara ait özellikler barındırırken, çene kemiği modern ve ilkel insanların özelliklerini birlikte taşıyor.

Araştırmacılar Laos’ta aynı mağara içinde modern insan özellikleri taşıyan eski bir kafatası (solda) ve modern özelliklerle ilkel özellikleri birlikte barındıran bir çene kemiği buldu. Buluntuların 46000 ile 63000 yıl öncesine ait olduğu düşünülüyor.

Laos’ta 2009 yılında bulunan bu kafatası, Güneydoğu Asya’da bulunan insana ait en eski fosil olarak biliniyor. Bu kafatasının keşfiyle, modern insanların göç ettiği tahmin edilen dönem 20 bin yıl kadar geriye çekilmişti. Kafatası ayrıca, Afrika’dan çıkıp Güneydoğu Asya’nın adalarına ve kıyı kesimlerine göç eden insanların, tahmin edilenden yaklaşık 46 bin ile 63 bin yıl önce kıta içlerine ilerlediğini gösteriyor.

Çene kemiği ise 2010 yılının sonlarına doğru keşfedilmişti ve tahminen kafatasıyla aynı yaştaydı. Ancak kafatasından farklı olarak hem modern hem arkaik özellikler gösteriyor. Paris Doğa Tarihi Müzesinden Fabrice Demeter ile birlikte çalışmaları yürüten Illinois Üniversitesinden antropoloji profesörü Laura Shackelford, konuyla ilgili şunları söylüyor:

Oldukça küçük olmakla beraber, bu çene kemiği tipik modern insan anatomisi özellikleriyle arkaik Neanderthal atalarımızda daha yaygın olan bazı özellikleri birlikte taşıyor. Örneğin,  modern insanlara ait bir özellik olan çene çıkıntısı içeriyor ve Neanderthaller’in bir özelliği olan, azı dişlerini taşımak için evrimleşmiş güçlü ve kalın bir kemiğe sahip. Bu modern ve arkaik özelliklerin bir arada olduğu kombinasyon aslında çok da sıra dışı değil. Afrika, Doğu Avrupa ve Çin gibi bazı bölgelerde bulunan fosiller de benzer özellikler gösteriyor.

Bazı araştırmacılar bu özelliği, göç eden insanların, göç ettiği bölgelerdeki farklı insan popülasyonlarıyla melezlenmiş olabileceklerine dair bir kanıt olarak kullandılar. Ancak daha doğru bir açıklama sunmak gerekirse, bu tip bir çeşitliliği, farklı insan türleri arasındaki çiftleşmelerle açıklamak yerine bir süreç boyunca modern insanların sahip olduğu çeşitlilik olarak yorumlamak daha doğru olur.

Dergi Referansı:

Fabrice Demeter, Laura Shackelford, Kira Westaway, Philippe Duringer, Anne-Marie Bacon, Jean-Luc Ponche, Xiujie Wu, Thongsa Sayavongkhamdy, Jian-Xin Zhao, Lani Barnes, Marc Boyon, Phonephanh Sichanthongtip, Frank Sénégas, Anne-Marie Karpoff, Elise Patole-Edoumba, Yves Coppens, José Braga. Early Modern Humans and Morphological Variation in Southeast Asia: Fossil Evidence from Tam Pa Ling, LaosPLOS ONE, 2015; 10 (4): e0121193 DOI:1371/journal.pone.0121193

Hazırlayan: Necdet Ersöz (Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi, Evrimsel Tıp Ekibi)

Kaynak

Yorum Yap