Meditasyonla Beynimizi 5 Farklı Açıdan Değiştirmek

Meditasyon, birçok kültür ve dinde uygulanan manevi arınma tekniği olarak biliniyor. Örneğin, Japonya’da Zen, Çin’de Taoizm, Hindistan’da Budizm, Tibet’te Bön olarak bilinen meditasyon, tekniklerine  ve  inanç sitemlerine göre farklı adlar alıyor. Son yıllarda popüler olmakla birlikte, meditasyonun birçok farklı ülkede de yaygınlaştığını görüyoruz. Peki, bu kadar esneme hareketleri,  nefesimizi izlemek ve çeşitli duruşlar ne işe yarıyor?

Meditasyon çoğu zaman işe yaramayan bir hareket olarak görülüyor ve  bunu yapan kişilerin plesebo etkisinden dolayı arınma, sakinlik veya farkındalık kazandığını hissettiği düşünülüyor. Aslında durum bildiğimiz veya önemsemediğimiz gibi değil. Bir davranışı tekrar tekrar ortaya koymak, beynimizin değişikliğe uğramasını sağlıyor. Bu duruma nöroplastite deniyor. Yani beynimiz esnektir ve bu haliyle biçim verilebilen bir organ olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırmalar, düzenli olarak yapılan meditasyonun stresi azalttığını, kaygı bozuklukları, acı ve uykusuzluk, depresyon belirtilerini en aza indirgediğini ortaya koymuş. Peki, bütün bunlar beynimizde hangi değişiklikler sonucunda oluşuyor?

1-Gri madde miktarının artması

Sara Lazar, Boston’da yaptığı araştırmada, günde 30-40 dk civarında meditasyon yapan ve hiç meditasyon yapmayan 300 insanın beyinlerini incelemiş ve meditasyon yapan bireylerin beyinlerinin pek çok alanında daha fazla gri maddeye sahip olduğunu gözlemlemiş. Gri  maddenin fazla olması, konsantrasyonumuzun daha yüksek olması ve duygusal  dengede kalabilmemiz anlamına geliyor.

2-Frontal (ön) lobun gelişmesi

Frontal lob, hafızanın işleyişi ve karar verme alanı olarak tanımlanıyor. Yaşlandıkça işlevi de yavaşlayan frontal lobun  meditasyon yapanlarda bu değişime uğramadığı görülmüş. Örneğin, 50 yaşında meditasyon yapan kişilerin, 25 yaşındaki kişilerle aynı işlevde frontal loba sahip olduğu yapılan araştırmalarda ortaya konulmuş.

3-Hipokampus büyüklüğünün artması

Düzenli meditasyon hipokampus büyüklüğünü artırıyor. Bununla birlikte, öğrenme ve hafızayı geliştiriyor. Ayrıca, hipokampüs duygu düzenlemesi için de önemli bir bölüm olduğundan, TSSB (travma sonrası stres bozukluğu) ve depresyon gibi durumlarda belirtilerin azalmasında oldukça işe yarıyor.

4-Temporoparyetal bölgenin değişmesi

Bu beyin bölgesi, kulağımızın üzerinde yer alıyor ve bu bölgenin geniş bakış açısı, empati, sevgi ve şefkat duyguları açısından önemli olduğu biliniyor. Meditasyon ile birlikte bu bölgenin fonksiyonları olumlu yönde değişiyor.

5-Amigdalanın küçülmesi

Amigdala, beynimizin “mücadele et ya da kaç” olan bölgesi olarak tanımlanıyor. Yapılan araştırmalarda gözlemlenen şey, amigdaladaki  gri maddenin azalması ile birlikte stresin de azalıyor olması. Dolayısıyla stres azaldıkça amigdala küçülüyor. İnsanların stresli işler yapıyor olmaları veya  zorlu problemlerinin hâlâ aynı zorlukta olması bu durumu değiştirmiyor ve buna rağmen amigdalaları küçülüyor. Sonuçta amigdaladaki değişim çevrenin değişimine bir tepki değil, insanların çevre ile olan ilişkileri ve reaksiyonlarındaki değişimi ifade ediyor.

 

Detaylı Bilgi İçin:

How Meditation Can Reshape Our Brains: Sara Lazar at TEDxCambridge 2011

Meditasyonun Beynimize 6 Büyük Faydası

beyninikesfet.blogspot.com.tr

Hazırlayan: Tuğçenur Köse

Yorum Yap