Melatonin Salgılıyorum, Öyleyse Varım

Çoğumuzun felsefe derslerinden aşina olduğu biridir Descartes. “Cotigo ergo sum”, yani “Düşünüyorum öyleyse varım” sözünü de hemen hemen herkes bilir. Ünlü bir felsefeci olmasının yanı sıra iyi bir matematikçidir. Öyle ki isminin sonundaki “cartes” kelimesi kendi bulduğu koordinat sistemine “kartezyen” olarak verilmiştir.

Descartes’ın felsefesi bedenin ve zihnin birbirlerinden farklı olduğunu ama bunun yanında birbirleri üzerinde etkilerinin olduğundan bahseder. Bu düşünceye “Descartes’ın düalizmi” denir. Descartes, zihnin ve bedenin birbirleri üzerindeki etkisini açıklarken ikisinin de beynin aynı noktasında etkileştiğini söylemiştir. Hatta bu noktaya “akılcı ruhun makamı” ismini vermiştir. Bu kısmı iki lobun arasındaki tek parça kısım olarak tarif etmiştir. Descartes’ın bu tarifi bizi iki lobun birleştiği noktada yer alan ve tıp biliminin “epifiz bezi” olarak isimlendirdiği beze yöneltmek için gayet yeterli bir tariftir.

Epifiz bezinin bilinen en önemli görevi “melatonin” salgılamaktır. Melatonin, epifiz bezinin “pineolasit” denilen hücrelerinden salgılanır. Hormonun temel işlevi uyku düzenini ve biyolojik saati ayarlamaktır. Ayrıca kansere karşı koruyucu özelliği vardır. Işıkta üretimi azaldığı için özellikle kanser hastalarının karanlıkta yatması önerilir. Yağda eriyebilen bir madde olması nedeniyle vücutta kolayca yayılabilir ve kuvvetli bir antioksidandır. Kemikler üzerinde koruyucu etkiye sahiptir. Sinir sistemi rahatsızlıklarında düşük melatonin seviyelerine rastlanır. Ayrıca ergenlik başlangıcıyla ve yaşlanma süreciyle de ilişkili olduğu bilinmektedir.

Hazırlayan: [n]teresan Şeyler üyesi  Nurefşan Akcan

Konu ile ilgili detaylı bilgi için:

-Melatonin (Russel J.Reiter -1996)-The Melatonin Miracle ( Walter Pierpalori, William Regelson, Carol Colman-1996)

-Meditasyonlar – Descartes

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Epifiz

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/René_Descartes

Yorum Yap