Mini Cooper mı Ferrari mi?

Mini Cooper mı Ferrari mi? Tamam biraz ilginç bir soru oldu kabul ediyorum. Ancak araştırmayı okuyunca durum anlam kazanacak. Buyology adlı kitapta konuya açıklık getiriliyor:

“Kaliforniyalı bir girişimci Yalan Geçmez MRI adını verdiği bir ürünle, yaygın bir kullanım alanı olan poligraf ya da diğer adıyla ‘yalan makinesi’ testi yapan bir nörogörüntüleme cihazı geliştirdi. Henüz yeni kanat çırpmaya başlayan bu bilim dalı şimdiden belli bir mesafe kat etmiş durumda. Örneğin 2002’de Almanya’nın Ulm kentindeki Daimler-Chrysler araştırma merkezinde aralarında Mini Cooper ile Ferrari’nin de yer aldığı biz dizi otomobil resmi gösterilerek tüketicilerin beyinleri üzerinde fMRI cihazıyla bir araştırma yapıldı. Araştırmacıların bulduğu sonuç, denekler Mini Cooper’ın slaytını izlerken beynin arkasındaki insan yüzüne tepki veren gizemli bölgenin canlanması oldu. fMRI Mini Cooper’ın çekiciliğinin özünü tespit etmişti. Bu otomobilin arabanın web sitesinde övgüyle söz edilen ‘aşırı katı gövde yapısı’, ‘1,6 L ve 16 valf alaşımlı motoru’ ve ‘yandan korumalı altı hava yastığı’ gibi özelliklerinin dışında ve ötesinde, Mini Cooper deneklerin beyninde hayranlık uyandırıcı bir yüz olarak yer etmişti. Işıltılı bir küçük adam, dört tekerlekli bir Bambi, egzos borusu olan bir Pikachu’ydu.”

Peki, bebek yüzlerinin beyinlerimiz üzerindeki kuşku götürmez etkisinin nedeni nedir? Kitaptan alıntıyla devam edelim:

“Manyetoensefalografi olarak bilinen görüntüleme tekniğinin kullanıldığı bir Oxford Üniversitesi araştırmasında, Nörolog Morten L. Kringelbach 12 yetişkinden yanlarındaki bir ekranda (benzer ifadeli) çocuk ve yetişkin yüzleri yansırken bir bilgisayar işlemini yapmalarını istedi. Scientific American dergisine göre, ‘Gönüllüler normalde bu tür görevleri yerine getiren beyin bölgelerini kullanarak işlemi yerine getirirken, bütün katılımcılar çocuk yüzlerini gördüklerinde erken ve özel bir tepki gösterdiler’. Daha da somut olarak ‘Saniyenin yedide biri kadar bir süre içinde mediyal orbitofrontal kortekste – göz yuvalarının üzerindeki ödüllendirici uyaranların saptanmasıyla bağlantılı alan- aktivitede ani bir yükselme görüldü’. Başka bir deyişle, Kringelbach’a göre, gönüllülerin beyinleri çocuk yüzlerini özel bir şeymiş gibi algılıyordu.”

Kaynak: Buyology – Martin Lindstrom

Yorum Yap