Nedir Bu Zika Virüsü?

Zika virüsü ilk olarak 1947 yılında Uganda’nın Zika ormanları’nda yaşayan maymunlarda tespit edildi. Ancak insan doğasını tehdit eden bir salgın olarak ilk defa Mayıs 2015’te Meksika’da yaşayan insanlarda görülmeye başlandı. Günümüzde Güney Amerika ve Uganda’daki insanlarda yaygın olarak görülüyor.

Peki Zika virüsü insanları nasıl etkiliyor?
zika bebekÖncelikle şunu belirtmek gerekir ki bu virüsün insanlar da ölüm gibi sonuçlar doğurduğu görülmemiş. Fakat bu durum bu virüsün masum olduğunu göstermez. Çünkü bu virüs normal bireylerde kas ağrısı, güçsüzlük, ateş, gözlerde kızarıklık ve sulanma gibi daha masum belirtilere yol açarken hamile bireylerde bebeklerin beyin gelişiminin engellenmesi ve mikrosefali (küçük kafa) gibi sorunlarla doğması gibi daha kalıcı etkilere neden olabiliyor.

Zika virüsü insanlara “Aedes” cinsi sivrisineklerden bulaşıyor. Bu sivriseneklere de Zika ormanlarındaki maymunlardan geçtiği düşünülüyor. Bu virüsün cinsel birleşme ya da soluma yoluyla yayıldığı gözlemlenmemiş. Şu an zika virüsü Aedes sivrisineklerinin yaygın görüldüğü ülkelerde ve bu ülkeleri ziyaret edip ülkesine geri dönen bireylerin ülkelerinde yaygın olarak görülüyor. Fakat bu sinekler uçarak kendi popülasyonlarından uzaklaşabildikleri için Zika virüsü tüm dünyayı tehdit ediyor.

Hamile kadınlara bulaşması durumunda bebeklerin beyin gelişimini engelleyen ve kafalarının normalden küçük kalmasına yol açan Zika virüsü, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından küresel acil durum ilan edilmesine neden oldu. Çünkü bu virüs Ekim ayından bu yana sadece Brezilya’da 4 bin bebeğin az gelişmiş beyin ve mikrosefali ile doğmasına sebep oldu.

Konuyla ilgili detaylı bilgi için tıklayınız. 

Yorum Yap