Obezite Tat Alma Duyusunu Azaltıyor

Genetik, egzersiz ve beslenme şekli obeziteyi etkileyen faktörlerin başlarında geliyor. Beslenme alışkanlıklarımız da tat alma duyumuzdan etkileniyor. Yapılan çalışmalar, obezite hastalarının tatları yoğun olarak alamadıkları fikrini ortaya çıkarıyordu. Hala kanıtlanmamış olan teori, zayıflamış tat alma duyusunu telafi edebilmek için daha yüksek kalorili yiyeceklere veya daha fazla yemek yemeye başvurulduğunu söylüyor.

Cornell Üniversitesi’nde yapılan yeni bir çalışmada ise beş tat alma duyumuzu (tatlı, tuzlu, ekşi, acı ve umami) algılamamıza yardımcı olan tat alma cisimciklerine daha yakından bakıldı. Fareler üzerinde yapılan deneyde, iki farklı gruplar oluşturuldu. Oluşturulan gruplardan birine obeziteye yol açacak, %58 oranında yağ içerek bir beslenme düzeni uygulanırken, diğer gruba %14 oranında yağ içeren normal bir beslenme düzeni uygulandı. Sekiz hafta sonunda ise, her iki grubun da tat alma cisimciği sayıları ölçüldü. PLOS Biyoloji dergisinde yayınlanan sonuçlara göre, yüksek yağ oranıyla beslenen farelerin tat alma cisimciklerinde, normal farelere göre %25 azalma görüldü.

Tat alma cisimcikleri, 50-100 hücreden oluşuyor. Bu hücrelerin ömrü ise yaklaşık 10 gün ve tat alma cisimciklerinin tamamen yenilenmesi dört hafta kadar sürüyor. İki farklı döngüyü gözlemleyebilmek için de 8 hafta süren çalışmada, obez farelerin her iki döngüde de bu durumdan etkilendiğini gözlemlendi.

Peki bunun sebebi yağ oranı yüksek besinler mi? Hayır, değil zira genetik olarak obeziteye direnci olan farelerde tat alma cisimciği azalması gerçekleşmedi. Geriye kalan şüpheli ise obezitenin tüm vücutta tetiklediği kronik inflamasyon(iltihap). Araştırmacılar da, inflamatuvar bir molekül olan TNF-alpha’yı incelediler. Yüksek yağ içeren beslenme düzeninin TNF-alpha seviyesini yükselttiğini gözlemlediler fakat genetik olarak TNF-alpha molekülünü üretemeyen fareler kilo almalarına rağmen, tat alma duyularında bir azalma meydana gelmedi. TNF-Alpha, normal beslenen farelerin direkt olarak diline enjekte edildiğinde, vücutlarındaki düşük yağ oranına rağmen tat alma cisimcikleri sayılarında azalma gerçekleşti.

Bu verilere göre yağlanmaya sebep olan yüksek yağlı beslenme düzenleri düşük yangısal yanıtı(inflamatuvar) tetikliyor. Bu da, tat alma cisimciklerinin bakımını ve yenilenmesini sağlayan mekanizmalarda bozulmaya yol açıyor. Araştırmanın başında olan Robin Dando, “bu sonuçların obezite tedavisinde yeni stratejiler üretebilmemizi sağlayabileceğini” belirtiyor.

Kaynak Kaynak

Yorum Yap