
Otodidakt mı dediniz?
“Otodidaktizm” kelimesini duydunuz mu? Bu, otomatik (Yunanca: kendi kendine,aynı) ve didaktizm (eğitim, öğrenme) köklerinden yapılan bileşik bir kelimedir. Dolayısıyla, otodidaktizm, “öz-eğitim” anlamına gelir – yeni anlayışlar, beceriler veya bilgiler elde etmek için kendinizi bir bilgi grubuna gönüllü olarak sokma süreci.
Başka bir deyişle, kendinize bir şeyler öğrettiğinizde kendinizin öğretmeni olduğunuz düşünülebilir. Özetle otodidakt olmak budur.
Bir otodidakt eleştirel ve isteyerek bilgi isteyen, bilgiyi arayan kişidir. Otodidaktizm tanımı gereği, öz-eğitimcinin yeni bilgi toplayan, işleyen ve kullanan, özel ve kendi kendine öğretme/öğrenme sürecidir.
Herkes otodidakt olabilir! 8 yaşındaki meraklı bir kız, kitap ya da dergi sayfalarını karıştırıp okuyarak anlamaya çalışıyorsa, otodidaktik bir eğilim sergiliyor demektir.
Bir kişi, özel bir ortamda yeni bilgi edinmek için odaklanmış bir girişimde bulunduğu zaman, bu, otodidaktizm olarak düşünülür. Dolayısıyla, genelde, bir kişi bir şeyler öğrenmek için bir motivasyon veya isteklilik ifade ettiğinde, o bir otodidakt demektir.
Ünlü otodidaktlar arasında Hermann Hesse, Earnest Hemingway, Leonardo Da Vinci, Henry Ford, Michael Faraday gibi simleri sayabiliriz.
- Otodidakt, kendini eğiten, aynı anda öğretmen ve öğrenci olan biri
- Otodidaktizm çoğunlukla gayri resmi ve özel olarak yürütülür, ancak bir otodidakt, öğrenilenleri detaylandırmak veya meydan okumak için başkaları ile istişare edebilir ve tartışabilir.
- Otodidaktizm bir kişinin hayatının herhangi bir noktasında başlayabilir ve istenildiğinde sona erer(ya da bitmez).
- Otodidaktizm kitaplarla sınırlı değildir; işçilik becerilerinden tarihe ve astronomiye kadar neredeyse her malzeme uygun bir bilgi kaynağı olarak düşünülür.
- Otodidaktizm, kişinin diğer kaynakların (okul, aile, arkadaşlar) daha ötesinde bilgi edinme ihtiyacından kaynaklanır.
- Otodidaktizm, insanın merak uyandırıcılığının, yaşam boyu öğrenmeyi bir disiplin ya da konu üzerine tutkuyla bağlı olmanın sonucudur.
Otodidaktizmin temel özellikleri
- Kendi kendine öğrenen bir otodidakt öğrenimleri üzerinde tam kontrole sahiptir(konudan derinliğe, çalışma saatlerine ve öğrenme yaklaşımına kadar).
- Otodidaktizm genellikle kişinin tutkusu ve bilgi açlığından etkilenir.
- Geleneksel eğitim ortamlarının aksine, otodidaktizm bilinçli, kendi kendine empoze edilen bir etkinliktir ve öğrenci bundan büyük zevk alır.
Nasıl otodidakt olunur?
Hayatının bir noktasında herkes otodidaktizmle tanışmıştır. Okulda bir şiir okuduktan sonra halk kütüphanesine gidip o yetenekli sanatçının çalışmalarının daha fazlasını okumak, bir arkadaşınızın sabun yapma yeteneğinden esinlenmenizin ardından sabun yapmayı öğrenmek için YouTube videolarını izlemek, hatta yeni bir tarifi denemek – bunların hepsi otodidaktizme örneklerdir.
Tutku ile ilgileneceğiniz bir hobi, sanat, disiplin, zanaat veya spor dalı bulun. Bunda ustalaşmanın ilk adımı, var olan literatür ve belgeleri derinlemesine incelemektir. Kitaplardan ve çevrimiçi makalelerden videolara ve uzmanlarla olan tartışmalara kadar her şey olabilir.
Otodidaktizm, uygun, güçlü bir hafızanız olduğunda son derece gelişir. İyi bir bellek, derinlemesine kritik işlemler için daha sık hatırlatarak kendi adımınıza göre yeni bilgileri işlemenize ve anlamanıza yardımcı olur.
Otodidaktizm kazanmak tamamen faydalı bir alışkanlıktır. Size sevdiğiniz ve tutkuyla bağlı olduğunuz gerçek ilgi alanlarınızdan öğrenmenize fırsat vererek daha nitelikli bir kişi olmanıza yardımcı olur. Kendi kendine öğreten ve öğrenen bir birey olmak, yaşam boyu otodidaktizm ile meşgul olmayan kişiler arasında ayırtedici bir üstünlük sağlar. Haydi! Otodidakt olmanın tam sırası.