
Parmaklarınız Aslında Birer Şarj Ünitesi
Araştırmacılar, triboelektrik yüklemeyi kullanarak elektrik üretebilen yeni bir cihaz geliştirdiler. Bu gelişme, cihazlarımızı bir prize takmak zorunda kalmadan şarj etmemize izin verebilir.
Bugünlerde çok sayıda cihazımız var ve bunların hepsinin şarj edilmesi gerekiyor. Kablosuz şarj için artık çeşitli üniteler olsa da, bunlar hala bir elektrik prizine takılı. Yani son on yılda, bu konuda pek de ilerleme kaydedildiği söylenemez.
Ancak Buffalo Üniversitesi’nden ve Çin Bilim Akademisi’nden araştırmacılar, bu evrimin bir sonraki adımını atmış olabilirler. Bir sonraki adım, herhangi bir prize ihtiyaç duymayacak olmamız. Gerekli olan şey sadece, özel bir metalik tabaka ve biraz parmak hareketi, hepsi bu.
Bütün sır, triboelektrik şarj denen bir etkidir ve çoğu insan aslında daha önce hiç farkında olmadığı bir durumdur. Triboelektrik şarj işlemi, bir materyalin başka bir materyal ile sürtünme temasına girdikten sonra elektriksel olarak enerji aktarması, dolayısı ile şarj işlemine girmesi durumudur.
Evet bu doğru. Statik elektrik özetle bu şekilde gerçekleşir. Tıpkı birine dokunduğunuzda “Ouv, çarpıldım” dediğiniz anı düşünün. Tam olarak o. Hayır, işin duygusal tarafından bahsetmiyoruz.
Bu tür temas elektrifikasyonunun yararlı bir güç kaynağına dönüştürülmesi oldukça zordu, buna rağmen çalışmalar vardı. Çoğu zaman, bazı materyallerin üretilmesi zordur ya da maliyet yeterli değildir. Araştırmacılar tarafından geliştirilen metalik tabaka, bu engellerin üstesinden gelmektedir.
Hareketle Birlikte Güç Doğuyor
Bu metal plakalarda, polidimetilsiloksan denilen ve genellikle kontakt lenslerde kullanılan bir bileşen bulunuyor. Bu katmanı, alt ve üstte iki adet ince altın tabaka koruyor. Uygulanan kuvvetle birlikte, sürtünme kuvveti, ortaya ihtiyacımız olan gücü çıkarıyor.
CAS’ta bir profesör olan Yun Xu; “Sürtünme kuvveti, elektronların altın tabakalar arasında akım yaratmalarına neden oluyor. Daha çok sürtünme kuvveti ile birlikte daha çok güç üretilecektir” dedi. Araştırmacılar, bir parmağın en ufak hareketinden bile bu gücün ortaya çıkacağını ifade ediyorlar.
Araştırmalarda, bu teknik uygulanarak 48 adet LED’i aydınlatmaya yetecek kadar akım ve yoğunluğa sahip 124V enerji ortaya çıktı. Araştırmacılar, bu tekniklerin geliştirilmesiyle birlikte, yakın zamanda akıllı telefonları ve diğer elektronik cihazları şarj edebileceğimizi öngörüyorlar.
Qiaoqiang Gan; “Hiç kimse, cihazlarını sürekli elektrik prizine takmayı sevmiyor. İnsan vücudu bol miktarda enerji kaynağıdır. Neden kendi gücümüzü üretmek için kullanmıyoruz?”