Sosyal Medya ile Beynimizdeki Arkadaş Sayısı Farklı

Sosyal medyanın günümüzde ne kadar yaygın olduğunu fark etmek için çevremize değil kendimize bakmamız yeterli. Çeşitli amaçlarla kullanılan sosyal medyanın etkileri üzerine sürekli araştırmalar yapılıyor.

Tüm dünyada her üç kişiden ikisi herhangi bir sosyal medya hesabına sahip. Bu kullanıcıların %82’si 18-25 yaş aralığında ancak diğer yaş grupları için de sosyal medya kullanımı oldukça yaygın.

Yapılan araştırmalara göre sosyal medyada eklenen arkadaşların %82’si gerçek hayattan, %60’ ı arkadaşların arkadaşları, %29’ u tanımadıkları, %11’i işle ilgili. Sosyal medyada çok zaman harcayanlar diğer insanların kendisinden daha iyi bir hayatı olduğuna inanıyor.

Oxford Üniversitesi’nden Prof. Robin Dunbar, sosyal medyadaki arkadaşların gerçekten arkadaş mı yoksa tanıdık mı olduğunu araştırdı ve sosyal ağların sunduğu iletişim avantajları konusunda “kavramsal kısıtlamalar” bulunduğu sonucuna vardı. Araştırmanın sonuçlarına göre sosyal medya hesaplarınızdaki arkadaş/takipçi sayınız çok fazla da olsa listenizdeki arkadaşlarınızla olan gerçek ilişkileriniz oldukça zayıf.

18-65 yaş aralığındaki kişiler üzerinde araştırmasını sürdüren Dunbar, toplam 3.375 kullanıcıyı mercek altına aldı. Ortalama arkadaş sayıları 150 olan bu kişilere kaç arkadaşlarının “hakiki” olduğu sorulduğunda Dunbar’ın elde ettiği ortalama sayı 27,6 oldu. Ancak üyelere duygusal, sosyal bir sorun veya ihtiyaç/destek anında kaç sosyal medya arkadaşına güvenebileceği sorulduğunda ortalama sayı dörde (tam olarak 4.1’e) düştü.

Araştırma, arkadaş sayısı arttıkça sadece sosyal çevrenin genişlediğini, tanıdık insan sayısı arttığını gösteriyor. Dahası, sosyal medya uzak mesafeler veya yoğunluklardan dolayı yüz yüze görüşmenin mümkün olmadığı ilişkiler için olumlu bir anlam taşırken yüz yüze görüşmelerin yerini asla tutmuyor.

Kaynak

Yorum Yap