Uzaya Giden Solucan Çift Başla Geri Döndü


Araştırmacılar onlarca yıldır uzaya; köpek, maymun, akrep, denizanası gibi birçok hayvan gönderiyorlar.  Yakın bir zamanda bu uzay yolcularından biri hiç görülmemiş bir şeyle Dünya’ya döndü: Ekstra bir kafa.

Bu yeni çift başlı yaratık aslında Uluslararası Uzay İstasyonu’nun üstünde beş haftadır uçan Dugesia japonica türü bir yassı solucan.  Tufts Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, solucanlar uzaya gönderilmeden önce onların benzersiz rejeneratif (yenileyici) yeteneklerini incelemek için yarısını kesmişler. Bir solucanı ikiye böldüğünüzde genellikle birbirinin aynı iki solucana dönüşmesi beklenir. Ama bu sefer öyle olmadı: Uzaydan dönen yassı solucanın kuyruğunun olması gereken yerde bir kafa daha bulunuyordu.

Çift başlı kopyalar oluşturmaya devam etti

Daha önce benzeri az görülmüş bu olay üzerine Tufts araştırmacıları, 18 yıldır 15.000’den fazla yassı solucanla çalıştıklarını ama şimdiye kadar böyle bir şeyin hiç gerçekleşmediğini söylüyorlar. Mutant yassı solucan, daha da ilginç bir şekilde bölünmeye devam ederek çift başlı kopyalarını oluşturmayı sürdürdü. Solucanın bölünerek çoğalmaya devam etmesi, yaşananın tuhaf bir mutasyon olmadığını, onun fiziksel yapısında gerçek bir değişim olduğunu gösteriyordu.

Uzaydaki benzersiz stresleri tecrübe eden diğer 14 yassı solucan da köklü değişiklikler yaşadı, ancak hiçbiri göze çarpmıyordu. Araştırmacılar, geri döndükten sonra 20 ay boyunca onları gözlemlediler.  Işığa maruz kaldıklarında davranışlarını değiştirdiklerini gördüler.  Yeryüzünde kalan yassı solucanlara kıyasla mikrobiyolojilerinde değişimler vardı.

Astronotlarda da değişim görülüyor

Regeneration dergisinde yayınlanan bir makalede araştırmacılar, uzayda hem yer çekimi hem de manyetik alanların yokluğunun bu dramatik dönüşümle ilişkisi olabileceğini öne sürüyorlar. Yassı solucanlarla ilgili önceki araştırmalar, Dünya’daki manyetik alanın hücrelerin yapısındaki büyümeye nasıl etki ettiğini göstermişti. Büyük ihtimalle bu etkiler yalnızca solucanlarla kalmayacak, çünkü araştırma gelecekte insanlarla gerçekleştirilecek çalışmalar için oldukça bilgi verici.

Astronotların uzayda; kemik ve kaslarda küçülme, görme yetmezliği, kan sulanması ve tat almada azalma gibi fiziksel değişiklikler yaşadığını biliyoruz.  Uzayda yaklaşık bir yıl geçiren astronot Scott Kelly ve yeryüzünde kalan ikiz kardeşinin devam eden testleri, uzay yolculuğunun uzun vadeli etkilerini ortaya çıkarabilir.

Araştırmacılar, yassı solucanlarla ilgili deneyin bu tür araştırma projelerinin ilki olmasını umut ediyorlar. Uçuş sırasındaki sıcaklık farklılıkları, kalkış-iniş stresi gibi her değişken kontrol edilemediği için, uzaydaki fizyolojiyi etkileyen mekanizmaları belirlemeye yönelik daha ileri deneyler yapmayı planlıyorlar.

Kaynak

Yorum Yap