Ya Hareketi Fotoğraflar Şeklinde Algılasaydık?

Hareketleri ve hayatı fotoğraf kareleri şeklinde algılamak, bir odaya bakarken birden beliriveren korku filmi karakterinin yaptığı etkiyi anımsatıyor.

Akinetopsia yani diğer adıyla hareket körlüğü nöropsikolojik bir rahatsızlık. Akinetopsia hastaları hareketsiz objeleri rahatlıkla görebilmelerine, aralarındaki uzaklığı ve renklerini kolayca ayırt edebilmelerine rağmen, hareketli objeleri algılayamıyorlar.

İki türe ayrılan bu hastalığın ilkinde (Inconspicious Akinetopsia) hastalar hareketi bir sinema filmi makarası gibi algılarken, nadir görünen diğer türünde (Gross Akinetopsia) hastalar büyük hareketleri algılama güçlüğü yaşıyor ve bu, günlük aktivitelerini yapmalarını da engelliyor. Bu ilginç hastalığın beynin görme bölgesindeki bir değişiklik ya da lezyondan kaynaklandığı düşünülüyor.  Ve şu an bilinen etkili bir tedavisi bulunmuyor.

En tanınan Akinetopsia hastası LM adında bir kadın. LM, 43 yaşında felçten dolayı hastaneye kaldırılıyor ve yapılan araştırmada beyninin Temporal ve Oksipital Loblarını etkileyen bir lezyona rastlanıyor. Okuyabiliyor, yazabiliyor, hesap yapabiliyor ama hareketleri algılayamamaya başlıyor. Yapılan bir röportajda LM bardağa çay ya da kahve doldurmanın onun için ne kadar zor olduğundan bahsediyor. Çünkü sıvıyı donmuş şekilde görüyor, sıvının yükselme hareketini algılayamıyor ve doldurmayı ne zaman sonlandıracağını anlayamıyor. LM insanlarla iletişim kurmakta da güçlük çektiğini belirtiyor, çünkü dudak hareketlerini ve yüz ifadelerini kaçırıyor. Araçların hareketini görememekten dolayı karşıdan karşıya geçmekte de sıkıntı yaşan LM bunu şu sözlerle ifade ediyor: “Arabaya ilk baktığımda uzakta görünüyor, ama ben karşıdan karşıya geçeceğim zaman araba yok yakında oluyor.” En ürpertici olanı da, insanların hareketlerini algılayamadığı için odaya giren ya da ona yaklaşan insanları göremiyor, birden insanlar karşısında beliriveriyor.

 

Yorum Yap