Yapay bir zeka “Coditany of Timeness” isimli beş parçalık bir black metal albümü üretti. Şarkılar, Krallice’in 2011 kayıtlı “Diotima” albümünden esinlenilerek üretildi.
Yapay zeka ürünü sistemler, araç sürmekten, nükleer reaktörleri daha güvenli hale getirmeye kadar görevlerindeki güvenilirliği bugüne kadar zaten kanıtladılar. Artık teknoloji, yapay zekaların sert bir black metal albümü oluşturması aşamasına kadar uzandı.
“Coditany Timeness”, CJ Carr ve Zack Zukowski tarafından üstlenilen bir projenin ürünü. “Timeline” ve “Wisdom Trippin” gibi algoritmik olarak üretilen şarkılar içeren beş parçalık bir black metal albümü.
Şarkılar, Krallice’e ait “Diotima” adlı albümün bir ‘sinir ağına’ işlenmesiyle üretildi. Bu şarkılar kısa kısa parçalara bölündü ve sistemden, şarkının bir sonraki bölümünde nasıl seslerin yer alacağına dair tahmin yürütmesi istendi. Yapay zeka, bu projelendirme yöntemiyle yeni şarkıları ortaya çıkardı.
Projeden sorumlu CJ Carr; “Çalışmaların ilk dönemlerinde yapay zeka daha çok “gürültülü” anlamsız sesler çıkardı, ancak 3 gün içerisinde denediği 5 milyon kadar denemenin ardından bu süreci daha sofistike hale getirmeyi başardı” dedi.
Yapay zekanın bu albümü oluştururken nasıl bir süreçten geçtiğini videoda görebilirsiniz.
Yapay Zeka ve Sanat
Mevcut teknikler, yapay zekanın yüklü miktarda içeriği elde etmesine ve bu etkilere dayalı yeni bir şeyler ortaya çıkarmasına olanak tanıyor. Bu teknikler, her türlü sanatın yaratılması için kullanılmakta.
Yapay zekaların kendi müziklerini yazdıklarını ve görsel sanat eserleri ürettiklerini zaten gördük. Bunun dışında yapay zekalar artık korkunç hikayeler yazabilir ve hatta Cadılar Bayramı kostümleri için yenilikçi fikirler sunabilirler. Sonuç olarak, yapay zeka temelli sanat, büyüleyici bir ihtimal.