Yaprak Deyip Geçme!

Pilleri imha edemediğimiz, günlük çöplerimizle birlikte atamadığımız bilinen bir gerçek ama pilleri atsak da atmasak da başka bir soru da pillerin doğaya neden bu kadar zararlı olduklarıdır.

Özetle, özellikle yeniden şarj edilebilir olanları dışarıya attığımızda pillerin doğa için zararlı olmasının sebebi kadmiyum, kobalt ve kurşun gibi ağır metallerin havada ayrışıp serbest kalmasıdır. Ardından da yüzey toprağı ve humus vasıtasıyla yer altı suyuna karışması ve nihayet bize ulaşması ve bu döngü sonunda bunu tüketiyor olmamızdır.

Bu nedenle Maryland Üniversitesi’ndeki bir grup profesör ağır metaller yerine daha sürdürülebilir materyallerle pil geliştirme kararı aldı. İlk denemeyi yapraktan önce ağaç lifi içeren maddelerle yaptılar. Testler sonucunda anot bataryalarını düzenlemeyi, sodyum depolamayı ve absorbe etmeyi sağlayan materyalleri keşfettiler.

Yaprakların kullanımı çok verimli oldu. Araştırmalar sonucunda yayımlanan raporlardaki başyazarlardan Hongbian Li, “Yapraklar her yerde bol miktarda bulunuyor, hepimiz kampüste yerden bir yaprak alsak daha da iyi sonuçlara ulaşabiliriz” notunu düştü.

Bilim insanları yanmış karbon yapılarının daha fazla sodyum soğurmasını sağlamak için sodyum elektrolitlerinin bulunduğu gözenekleri kapatıp ihtiyaç duydukları mükemmel pil yapısına ulaştılar. Buna ek olarak, raporlardaki diğer bir başyazarın notu şöyle: “Yaprağın doğal şekli zaten pilin ihtiyaçlarına uygun. Düşük yüzey alanı kusurları azaltıyor, yan yana paketlenmiş bir sürü küçük yapıyla ise alan ve verim çok fazla. Sodyum elektrolitleri doğru bir boyut ve şekle sahip iç yapıyla kullanılınca çok iyi sonuçlar elde edilebiliyor.”

Peki, yaprağın sodyumu emme işlemi nasıldır?

Aslında bu karmaşık deneyler sistemi değil, düşündüğümüzden daha kolay bir işlemdir. Bilim insanları, yaprakları yanmış karbon yapılarıyla ve sodyumla 1000 Celcius’ta bir saat boyunca kurutuyor. Esasen bu yöntemin dışında bilim insanları muz, karpuz, kavun kabuklarıyla da başarılı bir şekilde pil yapmayı başardılar ama en az hazırlık gerektiren ve daha doğal erişilebilir olan madde yapraktı.

Takımın bir sonraki adımı ise kalınlığı, yapısı ve esnekliği farklı yapraklarla daha mükemmel piller üretmek.

Kaynak

Yorum Yap