Genlere Nasıl Müdahale Ediliyor?

Bir mutasyon sonucu süper güçler kazanabilir miyiz? Bu duruma bilimkurgu filmlerinde sıkça rastlarız. Ancak biyolojide çığır açan CRISPR yöntemiyle artık kolay ve etkili bir şekilde gen düzenlemesi yapabiliyoruz. Yeni teknolojiyi…

Beslenme Düzeni Beyni Değiştiriyor

Sağlıklı bir beslenme düzeni beynimiz için büyük önem taşır. Yapılan araştırmalar; meyve, sebze, zeytinyağı, fasulye ve tahıllarca zengin olan Akdeniz diyetiyle beslenmenin beyin sağlığını koruduğunu gösteriyor. Biz yaşlandıkça beynimiz…

Kahvaltı Bizim İçin Ne Kadar Önemli?

Kahvaltı, kültürümüz için vazgeçilmez bir öğündür. Her ne kadar iş hayatının sebep olduğu aceleyle kimi zaman bu öğünü atlayabiliyorsak da çoğumuz sıradan bir günde kahvaltı yaparız. Peki kahvaltı öğününü uzun süre atlarsak ne olur? Yapılan…

Şeker Bağımlılığı

Ne derecede şeker bağımlılığı yaşıyoruz? Diyelim ki mutfakta koca bir kutu çikolata var. Bir parça alsanız ne olacak? Tadına bakmak için ufak bir parça aldınız ve içeri gittiniz. Bir dakika içinde elinizdeki çikolata bitti fakat aklınızda…

Çikolatadan Gelen Sağlık

Çalışmalar, çoğumuzun hayatında vazgeçilmez yeri olan çikolata severler için sevindirici bir haber getiriyor. Kesin bir sonuç söylemek için henüz erken olsa da düzenli olarak çikolata tüketenlerin kalp ritmi bozukluğuna sebep olan…

Yaşlanmaya Moleküler Bakış: Telomerler

Yaşlandığımızda hücrelerimizde gerçekleşen olayları işlediğimiz önceki yazımızda kromozom yapısının korunması için uçlarında telomerler bulunduğundan bahsetmiştik. Bu yazımızda yaşlanma ve kanser gelişimiyle yakından ilişkili olan telomer…

Yaşlanmaya Hücresel Bakış

Herkes genç görünmek ve daha uzun süre sağlıklı yaşamak ister. Yaşlanmanın sebep olduğu etkileri geciktirmek için çeşitli ürünler pazarlanır ve yaşam tarzında iyileştirmeler yapılması önerilir. Ancak her ne kadar yaşlanma belirtileri…