Hava Kirliliği Zeka Gerilemesine Sebep Oluyor

Yapılan yeni bir araştırma, hava kirliğinin büyük ölçüde zeka geriliğine yol açtığını göstererek, hava kirliğinin sağlığımıza olan kötü etkisinin bildiğimizden daha fazla olduğuna işaret ediyor. Proceedings of the National Academy of…

50 Yıl Sonra Aynı Kişi Olacak mısınız?

Lise yıllarınız ve emeklilik yıllarınız kişilik bazında ne kadar değişiyorsunuz? Cevap kendinizi gençlik yıllarınızla mı, yoksa başkalarıyla mı kıyasladığınıza göre değişim gösteriyor. Kişiliğin 50 yıl süresince nasıl değiştiğini…

Obezite Tat Alma Duyusunu Azaltıyor

Genetik, egzersiz ve beslenme şekli obeziteyi etkileyen faktörlerin başlarında geliyor. Beslenme alışkanlıklarımız da tat alma duyumuzdan etkileniyor. Yapılan çalışmalar, obezite hastalarının tatları yoğun olarak alamadıkları fikrini ortaya…

Stephen Hawking Hayata Veda Etti

Dünyaca ünlü fizik profesörü ve evrenbilimci Stephen Hawking Cambridge'deki evinde hayatını kaybetti. Britanyalı bilim insanı kara delik ve izafiyet üzerine yaptığı çalışmalarla ünlenmiş ve birçok popüler bilim kitabı yazmıştı. 8 Ocak 1942…

Otizm Daha Erken Teşhis Edilebilir

Bilim insanları, belirtiler ortaya çıkmadan önce beyin taramalarıyla otizmin tespit edilebileceğini söylüyor. Günümüzde her yüz bireyden birinde görülen otizm, davranışı ve özellikle sosyal iletişimi etkileyen gelişimsel bir bozukluktur.  …

Aşırı Tüketim Sonumuz Olabilir

Aşırı yeme ve tüketici israfı dünyada bulunan gıdaların beşte birinin kaybına yol açıyor. Yeni bir araştırmaya göre, dünya nüfusu ihtiyacı olandan %10 daha fazla gıda tüketirken gıdaların neredeyse %9’u da ya atılıyor ya da çürümeye…

Yenilikçi Yaban Arıları

Yaban arılarının küçük bir beyne sahip olmaları yeniliğe açık olmadıkları anlamına gelmiyor. Yeni yapılan bir çalışma, arıların karmaşık problemleri çözebilmek için yaratıcı yeni yollar bulabildiğini gösteriyor. Colorado State…

El tercihi nereden kaynaklanıyor?

Şimdiye kadar sağ veya sol el kullanımının nedenini beyinde bulacağımızı düşünüyorduk, oysa aradığımız cevap belki de daha aşağılarda, omurilikte olabilir. Dr. Sebestian Ocklenburg’in önderliğinde, Judith Schmitz ve Prof. Dr. H. C. Onur…

Aç Kalmak Uzun Yaşamamızı Sağlar mı?

Yeni bir araştırmaya göre, ayda beş gün aç kalındığında yaşlılık riskleri ve yaşlılıktan kaynaklanan hastalıklar azalabiliyor. Günlük kalori ihtiyacımızı yalnızca gerekli faktörleri girerek hızlıca hesaplayabiliyoruz. Bununla da kalmıyor,…

Dil Evriminde ‘Öpücük’ Basamağı

Maymunların iletişim çağrılarını yıllardır dinleyen bilim insanları, çalışmalarının insan dilinin kökenine ışık tutabileceğini düşünüyorlar. Durham Universitesi’nde akademisyenlik yapan Dr. Adriano Reis e Lameira,  orangutanların 5,000’e…