Yazıcıdan Yeni Çıktı: Kulak!

Entegre doku-organ yazıcısı adı ile bilinen ITOP (Integrated Tissue-Organ Printer ) 3D yazıcı sistemi, canlı hücreleri kullanarak yapay vücut parçaları işlemeyi sağlıyor.

Araştırmacılar daha önce canlı hücreler kullanarak yazıcıdan vücut parçaları elde etmeyi denemiş ancak görselde gördüğünüz kulak kadar karmaşık yapılar üretilememiş, jelatinimsi küçük canlı parçalar üretilebilmişti. Bunun sebebi, birbirlerine tutunmalarını sağlayan moleküler organizasyondan mahrum olabilen canlı parçaların büyüdükçe parçalanmaya daha müsait olması ve daha iç kısımlarda veya yüzeyden uzak kalan hücrelerin oksijen yetersizliğinden ölmesi/ sağlıklı biçimde yaşamına devam edememesi. ITOP sistemiyle bu zorlukların üstesinden gelinebiliyor.

 

2013’te üretilen bir böbrek

Sistem, önce yapısal destek sağlayabilecek sertlikte bir maddeyle hücre sağlığına zararsız bir hidrojel (su bazlı) yapışkanı birbirine karıştırıyor. Daha sonra bu yapay dokunun içinde oksijen kanalı olarak işleyecek boşluklar bırakarak yüzeyden uzakta kalan hücrelerin de oksijen almasını sağlıyor.

Araştırmacılar ITOP ile üretilmiş olan kemik, kas ve kıkırdak dokuyu farelere ve sıçanlara implant ettiklerinde, yazıcı ürünü bu materyallerin kan tedariği aldıklarını ve iç yapılarının doğal dokuya benzemeye başladığını gözlemlediler.

Keşfi gerçekleştiren bilim insanları, şimdi FDA (Food and Drug Administration – Yiyecek ve İlaç Kurumu) ile işbirliği içinde insan deneylerine başlamayı hedefliyorlar. Bununla amaçlanan şey ise, ihtiyacı olan insanlara ihtiyaç duydukları vücut kısımlarını sağlıklı şekilde sağlamak ve hatta belki değiştirmek.

Çalışmanın süreci ve detayları Nature Biotechnology‘de yayımlandı.

Kaynak

Yorum Yap