Yıldırım ve Güvenlik

Sonbahar denince sararıp dökülen yapraklar, havaların erken kararmaya başlaması, okulların açılışı ve tabii bir de yağışlı havalar gündeme geliyor. Şiddetli hava koşullarında güvenlik konusunda neler yapmalıyız? Mesela yıldırım?

“Işık ve ses hızındaki büyük farktan dolayı, gök gürültülerinden önce şimşek çakması görülür. Ses dalgaları, 1 km’yi 3 saniyede aşarken şimşek ışıkları, aynı mesafeyi saniyenin 1/100,000’i kadar zamanda alır. Örneğin, bir şimşek ve gürültüsü arasında 15 saniyelik bir kayma varsa şimşeğin oluştuğu yer 5 km uzaktadır.”*

Yıldırım sizden birkaç kilometre uzakta da olsa bu güvende olduğunuz anlamına gelmez. Meteoroloji Genel Müdürlüğü, şu basit güvenlik kurallarını tavsiye ediyor:

  • Eğer dışarıdaysanız kapalı bir binaya giriniz.
  • Yüksek yerlerin içinden, yakınından veya açık arazilerden uzak durunuz.
  • Dışarıda, metal nesnelerden, örneğin bayrak direğinden, metal çitlerden, golf arabasından, yedek kulübesinden ve çiftlik ekipmanlarından uzak durunuz.
  • Eğer ormandaysanız alçak bir yere gidiniz ve ayaklarınızın üzerine çömeliniz. Yere yatmayınız; eğer yıldırım yakınınıza düşüyorsa, yanma riskini yere yatmak yerine çömelerek en aza indiriniz.
  • Açık su alanlarından uzak durunuz. Suda genellikle çevrenizdeki şeylere göre yüksekte ve dolayısıyla yıldırım düşmesi için elverişli olursunuz. Su, şimşekten kaynaklanan elektriği çok uzun mesafelere iletebildiğinden su içerisindeyseniz çarpılabilirsiniz.
  • Tamamen kapalı, camları kapatılmış tüm metal araçlar şimşekten korunmak için iyi bir sığınaktır fakat herhangi bir metalle direk temastan sakınınız.

*Kaynak: Meteoroloji- Atmosferimizi Anlamak – Ackerman & Knox

Yorum Yap