Zekâ Evrimi: Bambaşka Bir Gelecek

XPRIZE Vakfı’nın kurucusu ve başkanı Peter Diamandis, insan türünün evrimsel bir dönüşüme yönlendirildiğini düşünüyor. Hayatın evrimi, yaklaşık 3,5 milyar yıl önce ortaya çıktı ve ağır ağır ilerledi. Bugün ise, artık son derece hızlı bir şekilde ilerliyor. Diamandis, bu durumun insan evriminin sonraki, heyecan verici aşamalarını müjdelediğine inanıyor.

Önümüzdeki otuz yıl içinde insanlık, daha önce hiç görmediğimiz bir dönüşüm içine girecek. XPRIZE Vakfı’nın kurucusu ve başkanı Peter Diamandis, bu dönüşümün yeni bir tür doğuracağına inanıyor. Diamandis, birçok insanın böyle bir geleceğe inanmasının zor olduğunu itiraf ediyor. Bununla birlikte, “meta-zekâ” dediği yöne doğru ilerlediğimizi ve bu durumun, bu büyüme hızının belirgin bir göstergesi olduğunu söylüyor.

Diamandis, milyarlarca yıllık evrim haritasında yer alan dönüşüm aşamalarının ana hatlarını çiziyor ve son yıllarda artan “evrim sıcaklığının” insanların geleceği için ne anlam ifade edeceği konusunda dikkatleri çekmek istiyor. 3,5 milyar yıl önce ortaya çıkan ilk hayat belirtileri, 400 milyon yıl önce omurgalı balık türlerinin de ortaya çıkmasıyla yoluna devam etti.

Diamandis; “Bugün, milyonlarca yıllık ağır temposunun ardından, o tempodan 100 milyon kat daha hızlı bir evrim süreci var hayatta. İnsan ölçekli bir dönüşümün içindeyiz ve hızla ilerliyoruz. Bir sonraki adıma “Meta-Zekâ” adını vermek istedik. Bir bulut aracılığı ile beyin-beyin bağlantısı kurup düşüncelerimizi ve bilgilerimizi paylaşabileceğimiz bir gelecek bizi bekliyor.”

Değişim Geliyor

Diamandis, insanlığın evriminin sonraki aşamalarını, her biri Dünya’daki dört evrim evresine paralel dört basamakta özetliyor. Bu evrimin arkasında dört itici güç var: birbirine bağlı veya kablolu dünyamız, beyin-bilgisayar arabiriminin (BCI) ortaya çıkışı, yapay zekanın ortaya çıkışı (AI) ve insanın alanın son sınırına ulaşması.

Önümüzdeki 30 yıl içinde, insanlık, bugünkü ilk aşamadan dördüncü aşamaya geçecek. Uzmanlar, bilgi ve enerjiyi daha verimli kullanmak için vücudumuza teknoloji katacaklardır. Bu bugün gerçekleşiyor zaten.

Üçüncü aşama çok önemli bir nokta.

BCI ve AI ile etkinleştirilen insanlar, birbirleriyle ve milyarlarca Al (bilgisayar) ile bulut yoluyla, 1,5 milyar yıl önce ilk çok hücreli yaşam biçimine benzer şekilde büyük çapta bağlantı kuracak. Böyle muazzam bir ara bağlantı, yeni bir küresel bilincin ortaya çıkmasına ve “Meta-Intelligence” adlı yeni bir organizmanın ortaya çıkmasına neden olacak.

Bu, birçoğunun tahmin ettiği başka bir fütüristik olayı akla getiriyor: teknolojik tekillik. Ünlü fütürist Ray Kurzweil; “Çeyrek yüzyıl içinde, biyolojik olmayan zekâ, insan zekâsının mertebesine ulaşıp, inceliğini kavrayabilir” dedi.

Kurzweil bunun, 2045 yılına kadar gerçekleşeceğini öngörüyor: “Bilgi tabanlı teknolojilerin hızla artması ve makinelerin bilgiyi anında paylaşabilme yeteneği nedeniyle, bu gelişim süreci hızından bir şey kaybetmeyecektir. O yıllarda geliştirilecek olan biyolojik olmayan zekâ, bugünkü insan zekâsından bir milyar kat daha güçlü olacak.”

Dördüncü ve son aşama, insanlığın evrimine birçok bölgeye özgü bir tür olarak bakılmasını sağlıyor. Diamandis; “Ay, Mars ve ötesine yapacağımız yolculuklarımız, 400 milyon yıl yıl okyanuslarda ortaya çıkan ve keşfetme konusunda hiç doymayan balıkların macerasına benziyor” diyor.

Kaynak

Yorum Yap