Gözlerle Kulak Zarlarının Bağlantısı Nereden Kaynaklanıyor?

Kulak kanalının içine küçük bir mikrofon takarsanız, kulak zarlarının aslında göz hareketiyle birlikte hareket ettiğini keşfedebilirsiniz.

Bu tuhaf bulgunun hem insanlarda hem de maymunlarda olduğu doğrulanmış ancak araştırmacılar bunun neden olduğunu bilmiyorlar.

Duke Üniversitesi’nde, sinirbilimcilerden oluşan bir ekip tarafından yürütülen bu çalışma, beynimizin iki duyudan – görme ve işitme – gelen girişi nasıl koordine ettiğini araştırmak üzere kuruldu.

Duyularımızı bombalayan bilgileri işleyen sinir yollarında işler oldukça karmaşıktır. Ayrıca, beyin aynı zamanda gelen girdileri sıraya koymalıdır.

Duke Üniversitesi’nden nörobiyolog Jennifer Groh; “Beyinlerimiz, gördüklerimizi nereden geldiklerine göre işlemeye çalışır ancak görsel sistem ve işitme sistemi, bu ‘uyarıcılara’ tamamen iki farklı şekilde bakar” diyor.

Gözlerinizle bir şey görmek, gözbebeklerinden, kafatasının arka tarafındaki lobun arkasına doğru ilerleyen bir anlık görüntü elde etmek demektir.

Ancak işitme daha karmaşıktır. Beyin, kulaklarınızdaki titreşimleri, seslerin zamanlaması ve nereden geldiklerine göre nasıl dönüştürüleceğini sürekli olarak hesaplamaktadır.

Araştırma ekibi, 16 adet katılımcıyı karanlık bir odada misafir etti katılımcıların kulaklarına, kulak zarlarının titreşimlerini ölçmek için minik mikrofonlar takıldı.

Araştırmanın hedefi, bir taraftan diğer tarafa kayan LED ışıklarını takip etmekti. Işıklar hareket ederken bazen sessizlik oldu, bazense bir ses, ışıklara eşlik etti.

Araştırma ekibi, bu deneyin ardından şu açıklamayı yaptı; “Ortam sessizken bile, gözler hareket ederken, kulak zarlarının da gözlere eşlik ettiğini gördük.”

Spesifik olarak, gözler bir yana kaydığında her iki kulak zarında da eş zamanlı hareket meydana geliyor ve kısa süre içinde sona eriyor.

Jennifer Groh; “Sanki beyin, gözleri hareket ettireceğim ve kulaklarına da bunu söyleyeceğim diyor.”

Ses dalgasının kulağa ulaşması ve kulak zarının titremesi aslında klasik bir bilgidir. Ancak, gözlerle kulak zarlarının bu bağlantısına şahit olmak şaşırtıcı.

Bu durum, sırayla, kulak zarının titreşimine neden olur, bu da ekibin bu çalışmada tespit ettiği şeydir. Bunun nedenini tam olarak bilmiyorlar ama en azından bazı fikirleri var.

Duke Üniversitesi’nde bir doktora öğrencisi olan David Murphy; “Kulak zarı hareketlerinin göz hareketleri ile ilgili mekânsal bilgileri kodladığı gerçeği, beynimizin görsel ve işitsel alanı birleştirebilmesi için yararlı olabileceği anlamına geliyor. Ayrıca, işitsel ve görsel sistemler arasındaki sağlıklı etkileşime de işarettir” dedi.

Ekip üyeleri, beynin, bulunulan ortamla ilgili bilgiye dayalı en iyi kararı vermek için, duyuların mantıksal sürecini erkenden çalıştırıyor fikrinde birleştiler.

Groh; “Kulak zarı hareketleri, kelimenin tam anlamıyla gözlerin ne yaptığına dair bilgi içeriyor” dedi.

Bu, ortak göz kulak hareketleri hakkında daha fazla şey keşfetmek için çalışmalar hızlandırılmış durumda. Gelecek adımlardan biri, gözleri yukarı ve aşağı hareket ettirince, kulak zarlarının titreyip titremeyeceğini bulmak olacak.

Yorum Yap