Görüntülemelerden teşhis koyabilen yapay zeka yolda…

IBM’in sezgisel işlem tekniği artık görsellere de uygulanabilecek
IBM Watson teknolojisiyle daha önce de doktorların yardımına koşmuştu; fakat bu güne kadar ancak, sayısal verilerin toplanmasından sonra teşhise yardımcı olabilen bir yapay zekalara aşinaydık. Artık teknoloji, hastaların görüntüleme sonuçları üzerinden veya vücut taramalarından teşhis yapabilecek duruma geliyor. Watson Clinical Imaging Review biriminin duyurusundan sonra, ilk görsel tabanlı sezgisel işlem çözümleri ortaya çıkmaya başladı. Bu yapay zeka platformu ultrason tetkiklere, röntgenlere ve diğer tıbbi verilerin görsellerine bakarak sağlık kayıtlarını oluşturuyor ve kritik tedaviye ihtiyacı olan hastaların teşhisini yapabiliyor.

Görüntüleme tekniği ilk olarak, kalpteki aort damarlarının daralmasına ve kan akışının yavaşlamasına sebep olan aort darlığı hastalarının teşhisi için kullanılacak. Bu yaklaşım kalp krizleri, kalp kası hastalıkları, ağır damar tıkanmaları (trombozlar) ve damar sorunlarını da içerecek şekilde genişletilecek.

Bu teknolojinin henüz yıl sonuna kadar geniş alanda kullanılması beklenmiyor. Fakat cazibesi, beklemeye değer. IBM yetkilisi Anne Le Grand’e göre Watson hem teşhis kalitesini, hem de tutarlılığını geliştirecek. Belki de kısa bir zaman sonra hem doktorlar hem de hastalar, acil bir durum gelişene kadar belirlenemeyen ciddi vakalar için endişe etmek zorunda kalmayacaklar.

Kaynak

Yorum Yap