Zihin Yoluyla Müzik Yapmak

Geçirdiği araba kazasından sonra 26 yıldır keman çalamayan müzisyen zihnini kullanarak yeniden müziğe döndü.

50 yaşında olan Rosemary Johnson, 1988’de kaza geçirmeden önce dünya çapında bilinen müzisyen olma yolunda ilerliyordu. Geçirdiği kaza sonucu konuşma ve hareket yetisini yitiren Johnson, Galler Ulusal Orkestrası’nda keman çalıyordu.

Violinist_Rosemary_3568989b26 yıl sonunda neredeyse müziğe olan ilgisini kaybetmek üzereydi ki Plymouth Üniversitesi ve Londra Royal Hospital for Neurodisability işbirliğiyle geliştirilen bir teknoloji sayesinde yeniden müziğe döndü.

Bu yeni teknoloji, arayüz yazılımını kullanarak ve çeşitli renklere odaklanarak müzisyenlerin çalabileceği farklı notaları seçebileceği bir bilgisayarla bağlantı kurmalarını sağlıyor. Zihinsel olarak odaklanarak sesin yükselip alçalmasını ve parçanın hızını kontrol edebiliyor.

Plymouth Üniversitesi’nden Profesör Eduardo Miranda, “İlk denememizde gözyaşları içinde kaldık. Johnson’ın müzik yaparken ne kadar neşeli olduğunu görebiliyorduk. Mükemmeldi çünkü müziği çok iyi okuyabiliyordu ve konuya dair iyi bilgilendirilmişti” dedi.

Kazadan sonra 7 ay boyunca komada kalan Johnson, zaman geçtikçe annesinin yardımıyla piyanoda birkaç nota çalabilir hale gelmişti. Ancak şimdi Londra’daki hastanede 3 görme engelli kişiyle birlikte müzik çalışmalarına devam ediyor.

brain-damaged-violinist-rosemary_jones-plays-music-using-mindJohnson, Clive Wells, Richard Bennett, Steve Thomas ile Paramusical Ensemble adlı grubuyla “Activating Memory” isimli bir parça kaydetti ve  bu parça şubat ayı içinde Plymouth Peninsula Modern Sanat ve Müzik Festivali’nde yer alacak.

Araştırmayı yapan ekip, geliştirilen bu teknolojinin ilerleyen zamanlarda duyguları anlamak konusunda da kullanılabileceğini umuyor.

Geliştirilen teknoloji nasıl çalışıyor?

Program, performans boyunca müzisyenlerin belirli süreler boyunca melodileri seçtikleri bir oyun gibi çalışıyor.

Kafalarında elektrotlarla bağlı bir EEG cihazı olan müzisyenlerin beyinlerinden gönderilen elektrik dalgaları çözümleniyor.

Yaylı çalgılar dörtlüsünün bir üyesi, hastalar seçtikçe müzikal ifadeleri ekranda görebiliyor.

 

Kaynak

Yorum Yap